Senaste artiklarna

Bilder från en bryggdag

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes  [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi  [ ... ]

Buteljering av årets cider

Förra årets äpplen plockades för tidigt, i mitten av oktober, och därför blev det för mycket syra i cidern. Därför väntad [ ... ]

Tre snabba tips för vintermys

Låt oss ta en titt i vårt arkiv av publicerade artiklar. Där hittar man bland annat: Något värmande i vintermörkret - vår variant av gluhwien. Passar väldig fi [ ... ]

Nya artiklar

Bilder från en bryggdag

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes  [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi  [ ... ]

ringsjosik

Sikbeståndet återhämtar sig fint i Ringsjön. Härligt. Det är nog första gången i vuxen ålder jag har kunnat köpa denna läckerhet - Blåsik fiskad i Ringsjön.

spargel

Så här års kan man få tag på fin vit sparris. En härlig vårprimör, väl värd att kosta på siig några gånger. Servera med en ganska löst slagen hollandaise. Vill man lyxa till det, lägg upp lite Kalix löjrom. Eller som här tillsammans med ungsbakad lax, så blir det en komplett huvudrätt.

flaskfile under mozarella 8Det är en  rätt som var väldigt populär hos oss för cirka 10 år sedan, men sedan fallit i glömska. Häromdagen fick vi för oss att laga den på nytt. Och då passade vi även på att uppdatera receptet på fläskfilén, främst med nytagna bilder.

torsk vitvinsåsTorsk är en väldigt fin vinterfisk, som vi påpekat flera gånger förut.

Här serverad med vitvinsås, kokta potatis och smörfräst purjolök. Såsen har bl.a smaksats av brynt smör och fått sin fina konsistens av att vi rört ned vispad grädde strax innan servering. Recept på såsen kommer nog så småningom.

I vår barndom fiskades den i Ringsjön, det var då en lokal delikates. Men där försvann den på grund av övergödning. Nu är det svårt att hitta svensk sik. Detta exemplar hade fiskats i Kanada, för att sedan rökas i Finland, för att slutligen säljas på Lidl i Skåne.

rokt sik

Hur som helst, det var ett fint exemplar vi fick tag i. Hos oss serveras denna fisk med potatisgratäng och en sallad. Traditionen påbjuder att Faustino nummer 7 ska drickas till. Detta enkal, robusta rödvin fungerar faktiskt väldig bra ihop med rökt sik.

oxfile med kvibillesås

Här helstekt serverad med grönmögelostås, klyftpotatis, och baconinlindade ugnsbakade gröna bönor. Såsen är lättlagad, smula ned osten i vispgrädde. Koka upp under omrörning, smaka av med svartpeppar, klart!

Våra populäraste recept

Bratts MangoChutney

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda  [ ... ]

Smörstekt hälleflundrafilé

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så a [ ... ]

Wienerschnitzel

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kal [ ... ]

Ost och skinkomelett

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Populära recept

Bratts MangoChutney

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda  [ ... ]

Smörstekt hälleflundrafilé

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så a [ ... ]

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutemfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar. 

Go to top