Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes en bock. Vi kör fortfarande med en ganska enkel setup, MLT och Patinagryta, kyler med spiral.

MLT betyder Mash and Lauthering Tun, eller på svenska kan man tyda det som mäsknings och lakningstunna. Vi köpte vår på ölkompaniet, men i stället för den rekomenderade bazooka screen för vörtsilning satte vi i en LauterHelix inköpt på Humle.se. Det är en klar förbättring, aldrig några problem med "stuck sparge".

Justering av maltkross. 1,2 mm blir bra

Justera krossens spaltbredd

Mätning av spaltbredd.

Maltvåg med tejprulle

Dax att väga upp malt. Tejprullen används då hinken vi mäter upp malten i, är i största laget för vågen

Maltsäck
Caramunich
Malt i kross
Krossning av malt
RO filter

Då vi har för hårt vatten för att brygga ljusa lageröl, så har vi skaffat ett RO filter. 

Krossad malt

Malten är krossad. Nu är det tid att mäska.

Inmäsking pågår

Inmäsking pågår

Salter för vattenbehandling

Vi bygger upp vårt eget vatten från avjoniserat vatten. Här mäter vi upp salter

En våg som kan mäta på tiondels gramm behövs om man bygger upp sitt eget vatten.

Recept till Maibock

Recepten skapar vi i programmet Beersmith. Detta progam är ett bra verktyg där man förutom skapar sina recept kan följa upp sina bryggningar m.m.

PH-mätning
PH 5.4

OK PH värde- PH justerar vi med mjölksyra, Efter att börja med RO-vatten behövs väldig små mängder syra.

termometer

En snabb och hyfsad nogrann termometer bör man ha.

Lakning

Lakning pågår

MLT utlopp
Sötvört under pågående lakning
Lauter Helix

För avsilning av vörten använder vi en Lauterhelix. Denna kan vi varmt rekommendera.

En refraktormeter är bra för att mäta sockerhalten under pågående bryggning.

Koka upp vörten

Startar vörtkoket.

Vörtkokning
Bitterhumlegiva

Vi använder nästan alltid Magnum till bittergivan oavsett öltyp.

Kylslingan isatt.

Koket klart. Kylslingan på plats.

Koppling till kylspiral
Koppling till kran
Koppling till kylslinga
Silning av vört

Humlen sätter snabbt igen saftsilen. Därav dubbla silar.

Tappar med hävert

Tappar vörten med hävert.

20 liter vört

Det blev 20 liter vört. Precis lagom, våra fat rymmer nämligen 19 liter.

FG 1,070

Ett OG på ca 1,070. Helt enligt plan. Här mätt med hydrometer. En refraktometer kompletterar hydrometern, men ersätter inte densamma.

Mätning av FG
Engångshandske

Vid hantering av ljummen vört och jäst är infektionsrisken stor. Att använda engångshandskar är ett sätt att minska risken. 

Jäshink i kyl

Jäshink på plats i jäskylen.

STC-1000 kontrollenhet för jäskylen.

Temperarturen ska ned till 10 grader innan jästen tillsätts. Termostaten mäter direkt på jäshinken.

Jäst från tidigare bryggning

Jästkultur har vi redan igång sedan en tidigare bryggning. 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord.

Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull har gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell.

Vår variant är helt glutenfri. Smakmässigt vinner man på att laga den glutenfri, vanligt ströbröd ger gärna en lätt bismak av gammalt bröd vilket man slipper här.

Kakor står inte högt i kurs i vårt kök, men till jul blir Bratt trots detta ofta sugen på lussekatter. Därför har vi utvecklat detta recept på glutenfria sådana. Konsumtionen blir inte så hög, trots att baket har lyckats, det händer att man ser Bratt plocka fram en lussekatt som mellanmål på midsommargolfen!

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Go to top