Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Lite bilder från en bryggning. Denna dagen bryggdes en bock. Vi kör fortfarande med en ganska enkel setup, MLT och Patinagryta, kyler med spiral.

MLT betyder Mash and Lauthering Tun, eller på svenska kan man tyda det som mäsknings och lakningstunna. Vi köpte vår på ölkompaniet, men i stället för den rekomenderade bazooka screen för vörtsilning satte vi i en LauterHelix inköpt på Humle.se. Det är en klar förbättring, aldrig några problem med "stuck sparge".

Justering av maltkross. 1,2 mm blir bra

Justera krossens spaltbredd

Mätning av spaltbredd.

Maltvåg med tejprulle

Dax att väga upp malt. Tejprullen används då hinken vi mäter upp malten i, är i största laget för vågen

Maltsäck
Caramunich
Malt i kross
Krossning av malt
RO filter

Då vi har för hårt vatten för att brygga ljusa lageröl, så har vi skaffat ett RO filter. 

Krossad malt

Malten är krossad. Nu är det tid att mäska.

Inmäsking pågår

Inmäsking pågår

Salter för vattenbehandling

Vi bygger upp vårt eget vatten från avjoniserat vatten. Här mäter vi upp salter

En våg som kan mäta på tiondels gramm behövs om man bygger upp sitt eget vatten.

Recept till Maibock

Recepten skapar vi i programmet Beersmith. Detta progam är ett bra verktyg där man förutom skapar sina recept kan följa upp sina bryggningar m.m.

PH-mätning
PH 5.4

OK PH värde- PH justerar vi med mjölksyra, Efter att börja med RO-vatten behövs väldig små mängder syra.

termometer

En snabb och hyfsad nogrann termometer bör man ha.

Lakning

Lakning pågår

MLT utlopp
Sötvört under pågående lakning
Lauter Helix

För avsilning av vörten använder vi en Lauterhelix. Denna kan vi varmt rekommendera.

En refraktormeter är bra för att mäta sockerhalten under pågående bryggning.

Koka upp vörten

Startar vörtkoket.

Vörtkokning
Bitterhumlegiva

Vi använder nästan alltid Magnum till bittergivan oavsett öltyp.

Kylslingan isatt.

Koket klart. Kylslingan på plats.

Koppling till kylspiral
Koppling till kran
Koppling till kylslinga
Silning av vört

Humlen sätter snabbt igen saftsilen. Därav dubbla silar.

Tappar med hävert

Tappar vörten med hävert.

20 liter vört

Det blev 20 liter vört. Precis lagom, våra fat rymmer nämligen 19 liter.

FG 1,070

Ett OG på ca 1,070. Helt enligt plan. Här mätt med hydrometer. En refraktometer kompletterar hydrometern, men ersätter inte densamma.

Mätning av FG
Engångshandske

Vid hantering av ljummen vört och jäst är infektionsrisken stor. Att använda engångshandskar är ett sätt att minska risken. 

Jäshink i kyl

Jäshink på plats i jäskylen.

STC-1000 kontrollenhet för jäskylen.

Temperarturen ska ned till 10 grader innan jästen tillsätts. Termostaten mäter direkt på jäshinken.

Jäst från tidigare bryggning

Jästkultur har vi redan igång sedan en tidigare bryggning. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Bratt har aldrig tyckt om vare sig fisk eller musslor. Men Bull vet precis hur han ska manipulera Bratt. Han kör en liten enkel förrätt med timjans doftande blåmusslor följt av en större varmrätt, så att Bratt ska bli mätt. Bull tror dock inte sina egna öron när Bratt vid fiskbilen vill ha musslor till middag. Receptet räcker till 2 personer  om man har rätten som huvudrätt, som förrätt räcker den till 6  personer.

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar. 

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Go to top