Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Nybakat glutenfritt flimjölksbröd

Bratt har alltid saknat ett riktigt gott bröd sedan hon blev glutenintolerant. Men nu har hon fått ihop recept som ger ett bröd med önskade kvaliteter. Då brödkonumtionen är föredömligt låg, så är ett av grundkraven att brödet har goda frysegenskaper. Vilket detta bröd har. Det nybakade brödet brukar skivas upp för att frysas ned i skivor. Sedan har Bratt ett förråd av bröd som räcker åtskilliga veckor.

Orginalreceptet kommer från Nina Emila Perssons mamma, som både har gluten och laktos intolerans i familjen. Sedan har Bratt i vanlig BulloBratt stil, gjort sina anpassningar. Vi har här valt att publicera båda varianterna. Recepten ger 2 stycken limpor.

Original recept

1 l laktosfri filmjölk

2 dl mörk sirap

1 ½ dl havrekross (jag tar havregryn och krossar i en mortel)

1 dl havrekli

10 dl glutenfri mjölmix, grov

2 dl krossat bovete

1 dl linfrö

2 dl solrosfrön

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

4 tsk brödkryddor

2 dl valnötter (jag tar pumpakärnor i stället. Man kan också lägga i tranbär)

Bratts tolkning

1 L filmjölk

2 dl ljus sirap

2 ½ dl havregryn

10 dl glutenfri mjölmix, grov, Finax

1 dl pumpakärnor

2 dl solrosfrön

1 dl sesamfrö

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

Ca 150g russin

Till formarna

Smör

Havrekross (krossade havregryn)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom bovete. Skölj bovetet i kokande vatten och låt rinna av i en sil.

Blada bovete, filmjölk och sirap med de torra ingredienserna. Blanda väl till en lös och klibbig smet.

 Smörj två brödformar á 1 ½ liter med smör. Strö havrekross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 80 – 90 minuter.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Go to top