Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Nybakat glutenfritt flimjölksbröd

Bratt har alltid saknat ett riktigt gott bröd sedan hon blev glutenintolerant. Men nu har hon fått ihop recept som ger ett bröd med önskade kvaliteter. Då brödkonumtionen är föredömligt låg, så är ett av grundkraven att brödet har goda frysegenskaper. Vilket detta bröd har. Det nybakade brödet brukar skivas upp för att frysas ned i skivor. Sedan har Bratt ett förråd av bröd som räcker åtskilliga veckor.

Orginalreceptet kommer från Nina Emila Perssons mamma, som både har gluten och laktos intolerans i familjen. Sedan har Bratt i vanlig BulloBratt stil, gjort sina anpassningar. Vi har här valt att publicera båda varianterna. Recepten ger 2 stycken limpor.

Original recept

1 l laktosfri filmjölk

2 dl mörk sirap

1 ½ dl havrekross (jag tar havregryn och krossar i en mortel)

1 dl havrekli

10 dl glutenfri mjölmix, grov

2 dl krossat bovete

1 dl linfrö

2 dl solrosfrön

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

4 tsk brödkryddor

2 dl valnötter (jag tar pumpakärnor i stället. Man kan också lägga i tranbär)

Bratts tolkning

1 L filmjölk

2 dl ljus sirap

2 ½ dl havregryn

10 dl glutenfri mjölmix, grov, Finax

1 dl pumpakärnor

2 dl solrosfrön

1 dl sesamfrö

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

Ca 150g russin

Till formarna

Smör

Havrekross (krossade havregryn)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom bovete. Skölj bovetet i kokande vatten och låt rinna av i en sil.

Blada bovete, filmjölk och sirap med de torra ingredienserna. Blanda väl till en lös och klibbig smet.

 Smörj två brödformar á 1 ½ liter med smör. Strö havrekross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 80 – 90 minuter.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Bull undrar i bland om Bratt kan laga något annat än fyllda fläskfiléer. Här är ännu en av Bratts variant på detta tema. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

Rårakor, en rätt som ofta förväxlas med raggmunkar. Skillnaden är att man inte använder någon pannkakssmet för rårakor, utan dessa består av enbart potatis.

En rätt som aldrig är fel. Bull och Bratt startade med 250 g burgare, men insåg att detta kanske var lite mycket tillsammans med alla tillbehören. Viktigt är dock att burgarna görs på oxfärs av hög kvalité. Inspirationen till denna tallrik kommer från Palle på Bosjöklosters golfrestaurang (som numera är verksam på Kävlinge golfrestaurang) och Glorias i Lund. Vi tillagar burgarrna glutenfria, och ofta enligt LCHF. Därför är brödet borta, och potatisen ersätts ofta med blomkål som rostas i ugnen.

 

Go to top