Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Nybakat glutenfritt flimjölksbröd

Bratt har alltid saknat ett riktigt gott bröd sedan hon blev glutenintolerant. Men nu har hon fått ihop recept som ger ett bröd med önskade kvaliteter. Då brödkonumtionen är föredömligt låg, så är ett av grundkraven att brödet har goda frysegenskaper. Vilket detta bröd har. Det nybakade brödet brukar skivas upp för att frysas ned i skivor. Sedan har Bratt ett förråd av bröd som räcker åtskilliga veckor.

Orginalreceptet kommer från Nina Emila Perssons mamma, som både har gluten och laktos intolerans i familjen. Sedan har Bratt i vanlig BulloBratt stil, gjort sina anpassningar. Vi har här valt att publicera båda varianterna. Recepten ger 2 stycken limpor.

Original recept

1 l laktosfri filmjölk

2 dl mörk sirap

1 ½ dl havrekross (jag tar havregryn och krossar i en mortel)

1 dl havrekli

10 dl glutenfri mjölmix, grov

2 dl krossat bovete

1 dl linfrö

2 dl solrosfrön

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

4 tsk brödkryddor

2 dl valnötter (jag tar pumpakärnor i stället. Man kan också lägga i tranbär)

Bratts tolkning

1 L filmjölk

2 dl ljus sirap

2 ½ dl havregryn

10 dl glutenfri mjölmix, grov, Finax

1 dl pumpakärnor

2 dl solrosfrön

1 dl sesamfrö

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

Ca 150g russin

Till formarna

Smör

Havrekross (krossade havregryn)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom bovete. Skölj bovetet i kokande vatten och låt rinna av i en sil.

Blada bovete, filmjölk och sirap med de torra ingredienserna. Blanda väl till en lös och klibbig smet.

 Smörj två brödformar á 1 ½ liter med smör. Strö havrekross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 80 – 90 minuter.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

En het Thai inspirerad soppa. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull. Receptet räcker till 2 – 6 personer, beroende på om den serveras som huvudrätt eller förrätt.

 

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

Denna puré är ett utmärkt alternativ till potatismos som tillbehör till rimmad fläsklägg och liknande rätter. Men den ska serveras i bettydligt mindre, mängder än potatismos, den är nämligen mättande.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

Go to top