Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

Vi äter inte så väldigt mycket jordgubbar, men på midsommarafton ska vi ha jordgubbar, helt naturella, med lite vispgrädde till som efterätt. Det blir ofta jordgubbar över, och av dessa överblivna bär gör vi gärna denna rätt som vi då har till efterrätt på midsommardagen.

Recept

1 liter jordgubbar
1,5 lime
2 msk råsocker från sockerrör
1/2 kruka färsk basilika.

Beskrivning

Skölj och rensa jordgubbarna. Dela varje jordgubbe i fyra klyftor. Lägg dessa i en skål. Pressa limen. Hacka basilika bladen. Rör ihop socker, limejuice och basilikahacket till en marinad. Häll marinaden över jordgubbarna, rör runt lite försiktig. Låt stå en timme, därefter är det klart att servera.