Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

 

Recept

Sushi ris

3 ¾ rundkornigt ris

7 ½ dl vatten

Vinägerblandning

5 msk risvinäger

1 msk mirinvin

3 msk socker

2 tsk salt

Tillbehör

Wasabi (grön senap)

Rostade tångark

Kallrökt lax i tunna skivor

Slang gurka

Avokado

Stenbitsrom röd eller svart

Tonfisk i vatten på burk

Kräftstjärtar i salt lag

Beskrivning

Riset

Skölj riset noga och låt rinna av. Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka upp, sänk därefter värmen. Låt ångkoka ca 15 min och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt stå med locket på i ytterligare 15 min. Under tiden som riset kokar, blanda ihop ingredienserna till vinägerblandningen och värm försiktigt tills sockret löst sig.

Häll ut riset i en plastform eller keramiskt fat. Separera riskornen med en stekspade i plast, och tillsätt vinägerblandningen långsamt. Riset skall inte vara för fuktigt när vinägerblandningen tillsätts.

Sushibullar

Forma riset till små bullar, 2 x 2 cm, eller till större om man föredrar mer ris och mindre tillbehör. Lägg en liten klick wasabi på varje bulle. Skär laxen i mindre bitar och lägg dem på bullarna. Man kan även lägga på kräftstjärtar.

Strö över lite rostade svarta sesamfrö. Orostade sesamfrön rostas lätt i en torr stekpanna på medelvärme. När det börjar lukta ungefär som nybakat bröd är fröna färdig rostade.

Sushirullar

Lägg ett ark av tång med den blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en tunn kökshandduk. Bred ut riset i ett cm tjockt lager över drygt 2/3 av arket. Lämna en remsa i bortre kanten för förslutning. Lägg en tunn sträng wasabi i en linje över riset strax före mitten. Lägg sedan en rand med fyllning, se nedan.

Fyllning I. Gurka, lax och stenbitsrom

Fyllning II. Avokado, lax och stenbitsrom

Fyllning III. Gurka, tonfisk och stenbitsrom

Rulla försiktigt ihop tångarket till den fria kanten och fukta den lite vatten, använd t.ex. en bakpensel. Förslut rullen och gör den jämn med hjälp av bambumattan.  Skär med en vass kniv till lagom stora munsbitar.