Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Recept

För två personer

En tonfiskkotlett på ca 450 gram

En färsk fänkål

Citron

Salt, peppar och olivolja

 Kaprismör

50 gr smör

2 msk kapris

Lite pressad citron

1 msk finhackad persilja

Flingsalt

Potatis i foliepaket

4-5 nypotatisar

3 salladslökar

Några kvistar färsk cirtrontimjan

Ett par blad färsk basilika

Salt 

Peppar

1 msk olivolja

 

Beskrivning

Tänd grillen. När glöden är klar, raka kolen så att glöden täcker cirka halva grillen. Fisken ska grillas kort och intensivt, men tillbehören behöver längre tid och med mindre intensiv hetta.

Börja sedan med smöret, hacka kapris. Blanda ned kapris och persilja i smöret. Pressa över citron. Salta. Rör smöret, forma till en rulle. Låt därefter smöret vila i kylen.

Fortsätt därefter med potatisen. Skrubba potatisen, och dela den i halvstora bitar. Förkok i cirka 5 minuter. Skölj salladslöken, och skär denna i cirka 3 cm långa bitar. När potatisen är kokt, lägg upp potatis och salladslök på en bit aluminumfolie (ca 40 cm). Repa timjan och strö bladen över potatisen. Riv basilkan och strö även över detta. Salta och peppra. Ringla över olivoljan. Vik ihop foliet till en paket. Lägg paketet på grillen, på grillens svala sidan. Grilltiden är cirka 20 minuter.

Skiva fänkålen i 1,5 cm tjocka skivor. Pensla dessa med olivolja och salta. Lägg dessa på grillen. Behöver grillas i ca 10-15 minuter.

Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Grilla fisken på den heta delen av grillen, cirka 3 minuter på vardera sida. Svärdfisk får absolut inte överstekas, för då blir den väldigt torr.

Servera med citronklyftor och kaprissmör. Ett torrt, svalt vitt vin passar fint till. Bull valde vid detta tillfällen en italienare, Orvietto Classico.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Go to top