Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Recept

För två personer

En tonfiskkotlett på ca 450 gram

En färsk fänkål

Citron

Salt, peppar och olivolja

 Kaprismör

50 gr smör

2 msk kapris

Lite pressad citron

1 msk finhackad persilja

Flingsalt

Potatis i foliepaket

4-5 nypotatisar

3 salladslökar

Några kvistar färsk cirtrontimjan

Ett par blad färsk basilika

Salt 

Peppar

1 msk olivolja

 

Beskrivning

Tänd grillen. När glöden är klar, raka kolen så att glöden täcker cirka halva grillen. Fisken ska grillas kort och intensivt, men tillbehören behöver längre tid och med mindre intensiv hetta.

Börja sedan med smöret, hacka kapris. Blanda ned kapris och persilja i smöret. Pressa över citron. Salta. Rör smöret, forma till en rulle. Låt därefter smöret vila i kylen.

Fortsätt därefter med potatisen. Skrubba potatisen, och dela den i halvstora bitar. Förkok i cirka 5 minuter. Skölj salladslöken, och skär denna i cirka 3 cm långa bitar. När potatisen är kokt, lägg upp potatis och salladslök på en bit aluminumfolie (ca 40 cm). Repa timjan och strö bladen över potatisen. Riv basilkan och strö även över detta. Salta och peppra. Ringla över olivoljan. Vik ihop foliet till en paket. Lägg paketet på grillen, på grillens svala sidan. Grilltiden är cirka 20 minuter.

Skiva fänkålen i 1,5 cm tjocka skivor. Pensla dessa med olivolja och salta. Lägg dessa på grillen. Behöver grillas i ca 10-15 minuter.

Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Grilla fisken på den heta delen av grillen, cirka 3 minuter på vardera sida. Svärdfisk får absolut inte överstekas, för då blir den väldigt torr.

Servera med citronklyftor och kaprissmör. Ett torrt, svalt vitt vin passar fint till. Bull valde vid detta tillfällen en italienare, Orvietto Classico.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

En rätt som aldrig är fel. Bull och Bratt startade med 250 g burgare, men insåg att detta kanske var lite mycket tillsammans med alla tillbehören. Viktigt är dock att burgarna görs på oxfärs av hög kvalité. Inspirationen till denna tallrik kommer från Palle på Bosjöklosters golfrestaurang (som numera är verksam på Kävlinge golfrestaurang) och Glorias i Lund. Vi tillagar burgarrna glutenfria, och ofta enligt LCHF. Därför är brödet borta, och potatisen ersätts ofta med blomkål som rostas i ugnen.

 

Go to top