Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Recept

För två personer

En tonfiskkotlett på ca 450 gram

En färsk fänkål

Citron

Salt, peppar och olivolja

 Kaprismör

50 gr smör

2 msk kapris

Lite pressad citron

1 msk finhackad persilja

Flingsalt

Potatis i foliepaket

4-5 nypotatisar

3 salladslökar

Några kvistar färsk cirtrontimjan

Ett par blad färsk basilika

Salt 

Peppar

1 msk olivolja

 

Beskrivning

Tänd grillen. När glöden är klar, raka kolen så att glöden täcker cirka halva grillen. Fisken ska grillas kort och intensivt, men tillbehören behöver längre tid och med mindre intensiv hetta.

Börja sedan med smöret, hacka kapris. Blanda ned kapris och persilja i smöret. Pressa över citron. Salta. Rör smöret, forma till en rulle. Låt därefter smöret vila i kylen.

Fortsätt därefter med potatisen. Skrubba potatisen, och dela den i halvstora bitar. Förkok i cirka 5 minuter. Skölj salladslöken, och skär denna i cirka 3 cm långa bitar. När potatisen är kokt, lägg upp potatis och salladslök på en bit aluminumfolie (ca 40 cm). Repa timjan och strö bladen över potatisen. Riv basilkan och strö även över detta. Salta och peppra. Ringla över olivoljan. Vik ihop foliet till en paket. Lägg paketet på grillen, på grillens svala sidan. Grilltiden är cirka 20 minuter.

Skiva fänkålen i 1,5 cm tjocka skivor. Pensla dessa med olivolja och salta. Lägg dessa på grillen. Behöver grillas i ca 10-15 minuter.

Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Grilla fisken på den heta delen av grillen, cirka 3 minuter på vardera sida. Svärdfisk får absolut inte överstekas, för då blir den väldigt torr.

Servera med citronklyftor och kaprissmör. Ett torrt, svalt vitt vin passar fint till. Bull valde vid detta tillfällen en italienare, Orvietto Classico.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

Torsk är som bäst under vintern, speciellt om när man får tag på Skrei torsken. Skrei fiskas bara mellan januari och april. Här låter vi råvaran tala för sig själv. Torsken sjuds försiktigt i saltat vatten och serveras med kokt potatis, kokt purjolök,  skirat smör och nyriven pepparrot. Suveränt gott i sin enkelhet.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer.

 

Go to top