Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

 

Recept

0,4 kg sillfilé

Grovt rågmjöl (OBS! innehåller gluten). Kan undvaras

Smör 

Potatismos

5-6 potatisar gärna mjöliga.

Vispgrädde

Salt

Svartpeppar, nymald

Riven muskotnöt

1 msk smör

1 äggula

Nyklippt persilja

Beskrivning

Lägg ihop sillfiléerna (och vänd de i grovt rågmjöl). Numera har vi slopat rågmjölet, och det är inget Bull saknar. Strö lite salt i stekpannan. Stek dem i smör.

Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Rör ned smörklicken. Rör i äggulan på slutet. Moset får inte koka efter det att äggula tillsats. Strö över persilja.

Strö gärna över friterad persilja på sillen. Att fritera persilja gör att kryddsmaken kommer fram fint. Fritering går till så att man häller grovhackad persilja i stekfettet, räkna till 10, ta upp persiljan och lägg på ett hushållspapper. Låt fettet rinna av, klart att strö på sillen.

 

Om Bratt är hemma, så ser hennes rätt ut så här (Potatismos, grillad ryggbitt och rödvinssås):