Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande.

Ingredienser till Paella Marisco de la casa Bull

Recept

Receptet är här lagom för 2 -3 personer

Grunden - riset

1,5 dl ris. Vi väljer Aborio ris, egentligen avsett för risotto men blir verkligen bra i en Paella
1 gul lök, grovt hackat
1 röd chilli
2 vitlöksklyftor
1 paket saffran
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
olivolja

Grönsaker

1 dl gröna ärtor
1 tärnad grön paprika

Från havet

2 hg räkor
2 st havskräftor
20 - 25 blåmusslor
2 hg laxfile, tärnad
1 hg bläckfisk (om fryst väljes så får den inte vara panerad, den ska vara naturell)

Paella Marisco de la casa Bull

Tillagning

Börja med att fräsa löken mjuk, utan att den tar färg i olivoljan. Rör ned safran, skivad chilli, och tunt skivad vitlök. Häll därefter ned riset. Låt fräsa ihop under omröring en minut. Häll därefter i vatten, vin och smula ned buljong tärningen. Kok upp och låt sjuda i 15 minuter.

Under tiden tärna laxfilen i 2 x 2 cm stora kuber, och gör det samma med paprikan. Rensa bläckfisken, dvs. ta bor pennan. Skiva bläckfisken i centimeter breda ringar. Rör där efter ned lax, bläckfiskringar, paprika, och ärtor i riset. Låt sjuda i 5 minuter.

Lägg nu på musslorna. Dessa ska ligga uppe på risbädden, så nu är det slutrört! Låt sjuda under lock till musslorna öppnad sig.

Lägg på räkorna. Låt sjuda någon minut, så räkorna blir lätt uppvärmda. Men inte för länge, då blir räkorna sega.

Lägg på havskräftorna precis innan servering.

Paella Marisco de la casa Bull upplagd på talrik