Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

 

Styckbiten heter faktiskt dansk fläskstek i butiken. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde och lite, men bara lite, steksky från steken. Skyn är nämligen väldigt fet.

Red av med maizena redning.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.