Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

 

Recept (3-4 pers)

En bit rimmat sidfläsk på 700 - 800 gr
Ett halvt Vitkålshuvud
1 gul lök
Svartpeppar
Mejram
Buljongtärning
ca 2 dl vatten
Lagerblad.

Beskrivning

Skär vitkålen i tunna klyftor. Lägg dessa på botten i en vid gryta. Halvera och skiva löken. Strö denna över kålen. Smula över buljongtärningen. Lägg i lagerbladet, och strö på mejram. Häll på vatten, upp till knappt halva kålen.

Skär fläsket i ganska tjock skivor, ca 1 cm. Lägg dessa ovan på kålen. Peppra med nymalen svartpeppar.

Kok upp och låt grytan sjuda under lock i 45 minuter.