Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.
Recept
2 kg rödbetor
1 tsk salt
Lag
2,5 dl 24% ättika
3.5 dl vatten
6 hg socker
En bit pepparrot (ca 3 x 3 x 3 cm) som tärnas i mindre bitar.
Beskrivning
Skölj rödbetorna så att grus och jord försvinner, låt inte skalen gå i sönder. Låt rotspetsen och en liten bit av blasten sitta kvar på rödbetorna under kokning. Detta gör att rödbetorna behåller sin fina färg. Koka rödbetorna tills de är nästan mjuka 20-50 minuter beroende på storlek. Spola därefter rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalen. Skiva rödbetorna.
Blanda ihop allt till lagen och låt koka upp. Lägg de skivade rödbetorna i väl rengjorda glasburkar och häll på den varma lagen. De går att äta redan dagen efter men då är smaken av ättika lite stark, men det blir bättre med tiden.