Till jul äter skåningar brunkål, och halläningar äter långkål, dvs grönkål . Det säger åtminstonde traditionen. Men trots att Bull faktiskt är skåning, brukar han göra sin egen variant av grönkål till varje jul. Bull kryddar sin grönkål med muskot.

 

Recept


Drygt 1 kilo färsk grönkål
2 liter vatten
2 oxbuljongtärningar
svartpeppar
Salt
nyriven muskotnöt
2 msk Smör
2,5 dl vispgrädde

Beskrivning


Börja med att repa kålen, de tjocka stjäkarna slängs. Skölj kålen väl, den kan ofta vara lite jordig eller ha grus i bladvecken. Lägg kålen tillsammans med vattnet och buljongtärningar i en stor kastrull, en 10-liters blir lagom. Låt kålen koka i 30 minuter.
Häll därefter av spadet. Låt kålen rinna av väl. Hacka kålen grovt. Fräs kålen i smör en god stund utan att den får färg.

Krydda med salt peppar och muskot. Häll därefter i vispgrädden, rör om och låt koka upp. Klart!
Muskoten bör man köpa hem som hela nötter, och riva först när man använder den. Det försvinner många smaknyanser om man använder den färdigmalda varianten.