Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

 

Rätter

3 sorters sillar, löksill, tandorisill och vodka- och lime-sill

Gravad lax

Kall kokt lax

Aioli

Örtkryddad crème fraiche sås

Rökt ål

Kokta ägg

Rödbetssallad

Lantpaté

Tunna revben, kryddade med vitlök och piripiri.

Köttbullar

Tyska prinskorvar

Brunkål och grönkål

Jansons frestelse

Julskinka

Ost (cheddar, brie och stilton)

Bröd; Danskt fullkornsbröd, vörtbröd, kex och ett glutenfritt alternativ.

Ris a’ la Malta med jordgubbar och körsbär

Gottebord. Lubecker marsipan och Mozart kugeln.

Drycker

Glögg, dricks före julbordet

Öl

Snaps

Mineralvatten

Portvin, till gröten

Kaffe, efteråt

Beskrivning

Vi vet väl alla hur man serverar ett julbord. Det ska se gott och aptitligt ut, så lägg upp på faten på ett smakfullt sätt. Komplettera gärna med lite grönt, som tomatklyftor, strimlad sallad, och gurka. Grönsaker tjänar även som dekoration.

Många av de ingående rätterna är gjorda enligt tradionella recept därför beskrivs dessa inte här. Vi hänvisar till kokböcker som "Vår kokbok" och framför allt "Bonniers kokbok", och då helst orginalet som gavs ut 1960.

Dagen efter kommer frågan: Vad ska vi göra med resterna? Ett förslag för gravlaxen är att servera den med dillstuvad potatis. Julskinkan kan användas för att variera köttfärslimpan. Man kan även göra läckra smörrebröd, gott till lunch under mellandagarna! 

 

Kommentarer   

# Julbordtexas web design 2017-06-15 17:50
This post is worth everyone's attention. Where can I find out more?
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Go to top