Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

 

Rätter

3 sorters sillar, löksill, tandorisill och vodka- och lime-sill

Gravad lax

Kall kokt lax

Aioli

Örtkryddad crème fraiche sås

Rökt ål

Kokta ägg

Rödbetssallad

Lantpaté

Tunna revben, kryddade med vitlök och piripiri.

Köttbullar

Tyska prinskorvar

Brunkål och grönkål

Jansons frestelse

Julskinka

Ost (cheddar, brie och stilton)

Bröd; Danskt fullkornsbröd, vörtbröd, kex och ett glutenfritt alternativ.

Ris a’ la Malta med jordgubbar och körsbär

Gottebord. Lubecker marsipan och Mozart kugeln.

Drycker

Glögg, dricks före julbordet

Öl

Snaps

Mineralvatten

Portvin, till gröten

Kaffe, efteråt

Beskrivning

Vi vet väl alla hur man serverar ett julbord. Det ska se gott och aptitligt ut, så lägg upp på faten på ett smakfullt sätt. Komplettera gärna med lite grönt, som tomatklyftor, strimlad sallad, och gurka. Grönsaker tjänar även som dekoration.

Många av de ingående rätterna är gjorda enligt tradionella recept därför beskrivs dessa inte här. Vi hänvisar till kokböcker som "Vår kokbok" och framför allt "Bonniers kokbok", och då helst orginalet som gavs ut 1960.

Dagen efter kommer frågan: Vad ska vi göra med resterna? Ett förslag för gravlaxen är att servera den med dillstuvad potatis. Julskinkan kan användas för att variera köttfärslimpan. Man kan även göra läckra smörrebröd, gott till lunch under mellandagarna! 

 

Kommentarer   

# Julbordtexas web design 2017-06-15 17:50
This post is worth everyone's attention. Where can I find out more?
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.

 

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

Enkelt och gott sätt att tillaga potatisen. Bakas i halvor i ugn och kryddas med timjan. Klart på en halvtimme.

Go to top