Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

 

Rätter

3 sorters sillar, löksill, tandorisill och vodka- och lime-sill

Gravad lax

Kall kokt lax

Aioli

Örtkryddad crème fraiche sås

Rökt ål

Kokta ägg

Rödbetssallad

Lantpaté

Tunna revben, kryddade med vitlök och piripiri.

Köttbullar

Tyska prinskorvar

Brunkål och grönkål

Jansons frestelse

Julskinka

Ost (cheddar, brie och stilton)

Bröd; Danskt fullkornsbröd, vörtbröd, kex och ett glutenfritt alternativ.

Ris a’ la Malta med jordgubbar och körsbär

Gottebord. Lubecker marsipan och Mozart kugeln.

Drycker

Glögg, dricks före julbordet

Öl

Snaps

Mineralvatten

Portvin, till gröten

Kaffe, efteråt

Beskrivning

Vi vet väl alla hur man serverar ett julbord. Det ska se gott och aptitligt ut, så lägg upp på faten på ett smakfullt sätt. Komplettera gärna med lite grönt, som tomatklyftor, strimlad sallad, och gurka. Grönsaker tjänar även som dekoration.

Många av de ingående rätterna är gjorda enligt tradionella recept därför beskrivs dessa inte här. Vi hänvisar till kokböcker som "Vår kokbok" och framför allt "Bonniers kokbok", och då helst orginalet som gavs ut 1960.

Dagen efter kommer frågan: Vad ska vi göra med resterna? Ett förslag för gravlaxen är att servera den med dillstuvad potatis. Julskinkan kan användas för att variera köttfärslimpan. Man kan även göra läckra smörrebröd, gott till lunch under mellandagarna! 

 

Kommentarer   

# Julbordtexas web design 2017-06-15 17:50
This post is worth everyone's attention. Where can I find out more?
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av Bratts absoluta favoriter. Det som mest kännetecknar denna rätt är rödvinsåsen med strimlad, rostad paprika. Men även bakpotatatisen och de baconinlindade bönorna är ett måste.

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Go to top