Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Recept

Räcker till 4 personer

Ett stycke ryggbiff runt kilot

400 gr grönkål

1 fänkål

4 dl vispgrädde

200 gr varmrökt sidfläsk (kan ersättas med bacon)

1 msk dijonsenap

Smör till stekning

Salt och svartpeppar

Beskrivning

Sätt ugnen på 100 grader. Stek köttet i en stekpanna, så det får fin färg runt om. Salt och peppra. Sätt in steken i ugnen, låt stå tills innertemperaturen är 56 - 58 grader.

Skölj och repa grönkålen. Skiva fänkålen i tunna skivor.  Koka båda i saltat vatten till de mjuknad något.

Tärna fläsket och stek i smör. Rör ned kålen i fläsk fräset. Häll gräden, tillsätt senapen, och smaka av med salt och peppar. Låt puttra långsamt några minuter.

När köttet är färdigt ugnen, tag ut och låt det vila några minuter. Skiva sedan köttet tunt och servera med den gräddkokta kålen.

Eventuellt överbliven grönkål går utmärkt att frysa in, och ryggbiffen kan användas till ett läckert smörrebröd. Tänk rostbiffsmörgås de luxe.