Detta är en av Bratts absoluta favoriter. Det som mest kännetecknar denna rätt är rödvinsåsen med strimlad, rostad paprika. Men även bakpotatatisen och de baconinlindade bönorna är ett måste.

 

Recept

För två personer

1 rejäl skiva entrecote ( i stället för 2 tunna skivor, steker vi en tjock som vi delar. Saftigare biff på så sätt.)

2 bakpotatisar

2 baconskivor

1 näve gröna bönor

Till såsen:

1 charlottenlök, finhackad (kan ersättas med några matskedar finhackad gul lök)

1 msk olivolja

2 msk Bongs kalvfond

1 msk kinesisk soja

1 dl vatten

1 dl rött vin

1 konserverad grillad röd paparika, strimmlas

Nymalen svartpeppar

Maizena redning

1 msk smör

 

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att tvätta bakpotatisen, snitta dem och förbaka dem i mikrougnen, 8 min på full effekt brukar bli lagom. Under tiden sätt på ugnen, 180 gr med varmluft och övervärme brukar bli bra. Naturligtvis kan man, om tid finns, hoppa över steget i mikron och sätta potatisen direkt i ugnen.

Skapa nu buketterna av gröna bönor. Lägg ut en baconskiva på skärbrädan, lägg på runt 10 bönor, rulla ihop och placera på en liten ugnfast form.

När potatisarna är färdiga i mikron. Flytta över dem på ett ugnsfast fat, pensla dem med olja och in med dem i ugnen. De behöver mellan 20 - 30 minuter i ugnen, stoppa även in bönpacketen i samma ugn.

Salta och peppra köttet.

En tjock skiva entrecote som räcker till två

Nu är det dax att ta itu med såsen. Fräs den hackade löken mjuk utan att den får färg, mal svartpeppar över den under tiden. Tillsätt därefter övriga ingredienser, bort sett från paprika, smör och redning. Låt koka ihop och reducera. Sila därefter av löken. Tillsätt den strimlade paprikan. Kok upp. Red av och blanka såsen med smöret.

Paprikan är strimlad och klar att vända ned i såsen

Stek entrecoten i en blandning av olivolja och smör. Vänd några gånger under stekningen. Kör man med vår variant, en tjock, blir stektiden längre än för två tunna, och då bör man även minska stektemperaturen en aning.

Vid servering, tryck ned en rejäl klick smör i vardera potatis. Strö sedan gärna gräslök och paprika pulver över potatisarna. Servera lite gräddfil till för att lägga i potatisen.

Ett kraftigt rött vin passar bra till.