Kategori: Kött

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, ska den serveras med svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök. Och ett bröd, gärna vår glutenfria baguette, att suga upp den goda såsen med.

Blanda gärna flera olika chilisorter, både milda och lite starkare, och forsätt med att tillsätta en matsked stark, ungersk paprikapasta. Då får man en rundare, lite mer utvecklad och komplex chilismak som gör grytan ännu godare.

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

Tillbehör

Grytkött av högrev putsat och tärnat

Högreven är uppskuren. Klar att brynas.

Gör så här, på ett ungefär

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Putsa högreven och tärna köttet i 1 - 2 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, morötter, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare två timmar. Om man som vi har en tryckkokare, lägger man i allt samtidigt. Därefter låter det koka under tryck i 45 minuter.

Under tiden grytan kokar har man tid att sätta tillbehören på plats.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Smaka av, kanske behövs lite mer styrka. Klart att servera!