En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

tomatsoppa

Som entusiastisk hemodlare använder vi i stor utsträckning egna tomater. Här tog vi ett kilo skålade San Marzano tomater vi hade i frysen. Har man inte egna tomater, går det bra med två burkar konserverade tomater av god kvalitet.

Recept

1 msk smör

2 viltöksklyftor

1 charlottenlök

1 röd chili

2 burkar hela eller krossade tomater

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 dl grädde

1 hönsbuljongtärning

svartpeppar

flingsalt

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk maizena

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Rensa bort kärnorna från chilin och skiva den samma. Tag fram en lämplig kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i smöret på låg värme, det ska bli mjukt och glansigt men ska inte ta färg. Därefter tillsätts övriga ingredienser, utom redningen. Låt det hela koka upp under lätt omrörning och låt det sedan puttra lätt under 10 minuter.

Därefter tar man fram stavmixern och mixa soppan till en jämn och fin konsistens. Låt koka ihop en aning. Red av. Nu är redningen inte avsedd till att göra soppan tjockare, utan för att hålla konsistensen stabil och homogen. Så red av med måtta! Smaka av med salt och peppar.

Vid servering tillsätts lite vispgrädde. Nu har vi en gräddsifon och lägger därför på en riktig fluffig gräddklick. Har man ingen sifon, så kan man hälla i lite ovispad grädde i ett snyggt mönster. Likt det som en barista gör med mjölken i en kaffe. Eller så vispar man grädden löst.