Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.
Recept
1,8 kg gurkor (ca 32 st.)
200 gram salt, utan jod
1 kg socker
2 knippe dillkronor
25 gr gult senapsfrö
3 dl ättika, 24%
Pepparrot, ca 5 cm
Några svart- och vit-pepparkorn (ca 10 st av varje sort)
2 liter vatten
Gör så här, ungefär
Tvätta gurkorna. Blanda ihop en saltlake, 200 gram salt och 2 liter vatten. Lägg ned gurkorna i saltlaken, och låt ligga ett dygn. Därefter skölj gurkorna hastigt.
Skiva gurkorna i halvcentimeter tjocka skivor. Tärna pepparorten i halvcentimeter stora täningar. Blanda de skivade gurkorna, ättika, socker, senapsfrö, pepparkorn, dillkronor och den tärnade pepparot. Låt och låt stå i ett dygn.
Ös upp i burkar, lägg en dillkrona på botten och där efter gurkorna (en halvliters burk rymmer ca 10 skivade gurkor). Gurkorna är färdiga efter ca 5 dagar.
Comments powered by CComment