Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

 

Recept

1 bit rimmat sidfläsk på knappt ett 1 kg

2 dl vitt vin, eller en torr cider. Vi har börjat använda hemgjord cider alltmer i denna rätt. Tycker att det blir snäppet bättre än vitt vin.

2 vilköksklyftor

några kvistar färsk timjan

lite salt att gnida in i svålen

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att leta upp en form som precis rymmer fläsket. Vi brukar använda en form för formbröd. Sätt ugnen på 90 grader och om möjligt varmluft.

Packa upp fläsket. Skär svålen med 1 cm breda skåror enligt bilden nedan. Lägg fläsket i formen med svålen nedåt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ned vitlök och timjan i formen runt fläsket. Häll på vittvin eller cider  så drygt hälten av fläsket täcks. Täck formen med folie, och sätt in i ugnen. Låt den stå där i 3 timmar.

Tag sedan ut formen ( man kan här göra en paus för att anpassa till serveringstid). Höj temperatur i ugn till 180 grader. Plocka bort folien. Vänd fläsket, gnid in lite salt i svålen. In med fläsket i ugnen med svålen uppåt, nu utan folie. Nu kommer fläsket behöva stå i ugnen till svålen är krispig, det tar knappt 2 timmar. 

Därefter är det klart att skiva upp och servera. Skär försiktigt, så att inte köttet ramlar i sär. Gott att servera till är blomkålspuré, vår variant på surkål eller en curryremolad.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka