En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.
Recept
På ett julbord är detts lagom för cirka 8 personer
10 potatisar (ca 700 gr)
1 stor gul lök
1 burk anjovisfilé
3 dl vispgrädde
50 gr smör
2 msk glutenfritt ströbröd
Nymalen svartpeppar
och allt varvars ned i en 12 dl stor folieform.
Gör så här, på ett ungefär
Sätt på ugnen, 180 grader varmluft + övervärme. Skala, halvera och skiva löken. Skala potatisen, och strimla dem (grova strimlaren på vår matberedare). Hacka anjovisfiléerna grovt, och spara anjovisspadet.
Varva nu ned allt i formen, sluta med ett lager strimlad potatis.
När formen är fylld, peppra! Några rejäla varv på pepparkvarnen. Häll därefter på anjovisspadet och grädden. Avslutningsvis strö över ströbrödet och hyvla över lite, lagom med smör.
Sätt in formen i ugnen. Efter 45 minuter höj temperaturen till 210 grader. Vänta ytterligare 20 minuter. Klart!
Comments powered by CComment