Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.
Att göra färskost är ganska enkelt. Det finns lite olika sätt att tillreda osten. Vi har prövat de flesta sätten och tycker att denna metod ger den bästa osten.
Recept
- 1 liter icke homogeniserad mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk äpplecidervinäger
- flingsalt
- 10 gram färsk ramslök eller annan smaksättning
Vi använder icke homogeniserad mjölk för att det blir bra struktur på osten. Det går till nöds att använda standardmjölk men då blir det sämre kvalitet på osten och dessutom lägre utbyte. Det behövs en syra för att koagulera ostmassan. Vi använder äpplecidervinäger men det fungerar även med annan syra.
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att hälla mjölk och grädde i en kastrull. Hetta upp blandingen till 80 grader, alltså precis innan det börjar koka. Tillsätt vinäger och en nypa flingsalt. Rör om i två minuter. Kontrollera att ostmassan flockar sig. Annars får man tillsätta en matsked vinäger till, syrahalten varierar beroende på sort och fabrikat av vinäger.
Låt osten svalna. Där efter ska osten separeras från vasslen. Tag fram en ren kökshanduk och ett durkslag. Lägg handuken i durkslaget och sila ostmassan i denna. Osten ska rinna av ordentligt så sätt in det hela i kylen några timmar, gärna över natten. Vasslen är bra att använda till degvätskan istället för mjölk om man ska baka något t.ex. hamburgerbröd.
Därefter är det dags att smaksätta osten. Så hacka valda örter fint och rör ned hacket i osten. Smaksätt med flingsalt, det behövs oftast mer salt än vad man tror. Tryck ned den färdiga osten i en vacker liten skål. På med plastfolie och in i kylen så smakerna hinner sätta sig. Efter knappt ett dygn är osten klar att avnjutas.
Comments powered by CComment