Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.<
Recept
Angiven mängd räcker till 4 personer
Lax
1 kg laxsida utan skinn
1,5 liter vatten
3 msk vitvinsvinäger
1,5 msk salt
10 st svartpepparkorn (hela)
2 st kryddpepparkorn (hela)
2 st gula lökar
1-2 morötter
1 lagerblad
Några kvistar dill
Dillmajonäs
1 äggula
2 tsk vinäger
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite mald svartpeppar
1,5 dl matolja med neutral smak, gärna jordnötsolja
2 msk finhackad dill
Beskrivning
Börja med att skapa lagen. Skala och skiva lök och morötter. Häll upp vattnet i en gryta. Tillsätt grönsaker och övriga ingredienser. Låt lagen koka i 10 -15 minuter.
Skär laxen i portionsbitar om cirka 150 - 200 gram, kanske lite mindre för en buffé. När lagen har kokt i ca 15 minuter, ta grytan av spisen. Lägg ned laxbitarna i lagen. Lägg locket på grytan, och låt stå i cirka 10 minuter (tiden är givetvis beroende av storleken på fiskbitarna).
Vispa under tiden ihop majonäsen. Börja med att vispa ihop äggula, senap, vinäger och kryddor. Tillsätt därefter olja under vispning. Börja med att droppvis tillsätta oljan, efter en stund kan man öka tillflödet av olja. Rör slutligen ned dillen. Man behöver faktiskt inte vispa som en galning, utan det går bra att vispa för hand.
På sommaren är nypotatis ett självskrivet tillbehör, men annars blir en sallad med advokado utmärkt.
Comments powered by CComment