En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.
Recept
En skinkstek utan svål
3 vitlöksklyftor
Marinad:
Olivolja
Soja
Salt
Svartpeppar
Timjan, Rosmarin och Oregano
Förslag till grönsaker:
Gul lök
Röd lök
Morot
Paprika
Zucchini
Tomater, gärna körsbärstomater
Beskrivning
Skala och dela vilöksklyftorna i 3 delar på längden. Gör snitt med en smal kniv i steken och tryck in en bit vitlök i vart snitt. Blanda ihop marinaden, pensla sedan steken rikligt med denna. Steken får gärna ligga i marinaden en stund.
Sätt ungen på 200 grader
Skala och klyfta lökarna. Skär paprika, morot och zucchini i lagom stora bitar. Bred ut grönsakerna i en ugnsfast form, ganska stor sådan. Lägg steken ovanpå grönsakerna. Lägg tomaterna runt steken.
Sätt en ugnstermometer i steken. In med formen i ugnen. Rätten är färdig om cirka en halt timme, då termometern står på 70 grader.
Comments powered by CComment