Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

På några punkter avviker vårt recept från vad som kan anses vara consensus då det gäller denna rätt. Sirapen utgår, då vi inte tycker om överdriven sötma i varmrätter. Vi drygar inte heller ut färsen genom att tillsätta ris. Därtill kommer Bratts lilla rationalisering, kålen förvälls istället för att stekas.

Bratt´s kålpudding är serverad

Recept

500 gram blandfärs
1 fint riven gul lök
Cirka 400 gram hackad vitkål (1.5 x 1.5 cm bitar)
2 ägg
1 msk Bongs kalvfond, eller motsvarande av annnat fabrikat
1 msk japansk soja, t.ex. Kikkoman
Svartpeppar
Smör

Sås

½ hönsbuljongstärning
1,5 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kinesisksoja
Spad från kålpuddingen
Maizena redning 

Gör så här, på ett ungefär

Förväll kålen fem, kanske sex minuter i lätt saltat vatten, låt svalna. Blanda färsen, fint riven lök, äggen, fond, soja, peppar och två tredjedelar av den avsvalnade kålen. Smörj en ungsfast form med smör och häll ned blandningen i formen. Jämna till smeten. Strö därefter över den resterande kålen. Avsluta med att lägga på några klickar smör.

Sätt in formen i ugn. Temperatur 180 °C, varmluft och ovanvärme, har man ingen varmluft ska temperaturen sättas på 200 grader. Den behöver tillagas i 30-40 min.

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt såsen sjuda minst en kvart, efter grädden har tillsatts. Tag spadet från kålpuddingen när den är nästan färdig och häll i såsen. Låt såsen koka ihop en aning. Red sedan av med maizena.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Kanske lite pressgurka därtill.Kålpuddingen är snart klar att sättas in i ugn.

Här är kålpuddingen nästan klar att sättas in i ugn. Det ska bara på några klickar smör först.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka