Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.
Bland det godaste man kan äta i maj är nog den vita sparrisen. Men den ska skalas och det blir en del skal. Sedan kapar man av en bit nere vid snittytan. Det är dessa delar som lätt åker i slasken, men dessa är en utmärkt grund för en soppa.
Vi behöver även en god hönsbuljong. Sådan får vi när vi tar hand om en majskyckling där vi kokar skrovet. På köttet från skrovet brukar vi göra en "hönsesallat", alltså en dansk kycklingsallad. Och vätskan kokar vi ihop till en fin buljong.
På så sätt utnyttjar vi råvarorna bättre och minskar därmed matsvinnet.
Recept
- Skal och ändbitar från ett paket vi sparris
- 4 dl kycklingbuljong. Kan ersättas med vatten och buljongtärning.
- 2 dl vispgrädde
- 1 stänk tabascosås
- Eventuellt lite Maizenaredning.
Gör så här, på ett ungefär
Koka skal och ändbitar i buljongen i cirka 20 minuter. Därefter silas sparrisen bort. Skalen ska nu slängas medan ändbitar läggs tillbaka i fonden. Mixa så det blir en slät soppa, enklast att göra med stavmixer direkt i grytan. Häll i grädden. Koka ihop i 20 - 25 minuter. Stänk i lite tabascosås. Smaka av. Kanske behöver soppan redas av, tillsätt i så fall lite maizenaredning.
Sedan är det klart att servera! Gott är att toppa soppan med knaperstekt bacon och några droppar ramslöklsolja eller med gräslök och riven ost.
Comments powered by CComment