Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!
Havskatten har ett kött som fungerar väldigt bra i grytor då det inte faller isär vi kokning som torskfiskar gärna gör. Sedan smaken, som har en ton av skaldjur, är i vår mening mycket fin. Denna gryta innehåller mycket paprika och olika sorters, främst milda, chili. Sedan smaksätts den med fisksås, japansk soja och lite annat. Jasminris och lite sallad passar bra att servera till grytan.
Recept
Lagom för två aktiva personer i övre medelåldern.
- 350 - 400 gr havskattfilé
- En gul lök
- Några vitlöksklyftor
- Smör för stekning
- 2 msk tomatpuré
- Röd paprika. Vi tog 2 röda spetspaprikor.
- Några milda chilis som Jamaican Bell.
- En normalstark chili. T.ex. Ring of fire.
- En morot som skivas.
- 3 dl hönsbuljong. (eller buljongtärning och vatten)
- 1,5 dl cremé fraiche. (kan till nöds ersättas med vispgrädde)
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk fisksås
- 1 msk japansk soja, typ Kikkoman
- Salt och peppar efter behov.
Gör så här, på ett ungefär.
För att få en lugn, behaglig och stressfri session i köket börja med ett skinnande rent kök. Fortsätt med ta fram alla ingredienser. Hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chili och paprika. Bena ur fisken, där brukar vara några småben kvar på filén. Skär fisken i 5-6 cm stora bitar. Sätt igång riskokningen.
Sådär, nu är det klart för att börja laga maten.
Tag fram en gryta eller sauteuse som rymmer 3 - 4 liter. Smält smör och vänd sedan ned lök och vitlök. Bryn inte utan löken ska bli mjuk men inte brun. Rör sedan ned tomatpurén och låt det puttra ihop någon minut. Sedan ska den strimlade paprikan och chilin i. Fräs allt under omrörning under några minuter. Häll därefter i buljong, cremé fraiche, vispgrädde, soja och fiskås. Nu ska allt koka ihop. Reducera tills såsen tjocknar, det behövs ingen redning här! Smaka av då och då!
När såsen har fått rätt konsistens så lägger man i fiskbitarna. Dessa behöver koka i fem minuter. Sen kan man servera, riset brukar vara klart när grytan är klar.
Om man som vi har torkad svart trumpetsvamp i skafferiet. Så blir grytan ännu läckrare om man smular i någon matsked av denna svamp når fonden ska kokas ihop.
Comments powered by CComment