Att röka sin lax själv är ganska enkelt om man har en lämplig grill. Utmaningen är att hålla rätt temperatur i grillen under hela processen.
I en kamado är den ganska lätt att hålla temperaturen på rätt nivå. Men det går att röka sin fisk i en vanlig klotgrill även om det kräver mer passning. Men kamadogrill är absolut att föredra, i synnerhet under vinterhalvåret.
Om val av rökträ
Det ska vara stora träbitar, sådana som marknadsförs som chunks i grillbutikerna, Rökflis är inget att ha här. Och träbitarna ska vara torra, så blötlägg inte. När det gäller val av träsort så ska det vara ett lövträd. Vi använder oftast bok, detta då vi eldar med bokved i brasskaminen. Ek är också ett bra val, som för oss är tidvis lätttillgängligt då vi har ekar på tomten som behöver beskäras då och då. Tidigare har vi köpt påsar med chunks av rökträ i butik, men det ger inget mervärde.
Förberedelser
Innan laxfilén ska rökas ska den, typ lenrimmas, så den får ligga i en marinad i kylen under några timmar. Marinaden är enkel att göra, i vatten rörs ned 6% jodfritt salt och 3% rörsocker.
Efter avslutad marinering torkas laxbiten av och kryddas efter tycke och smak. I vårt fall blir det grovmalen peppar, både vit och svart peppar, samt lite flingsalt. Under växtsäsongen då vi god tillgång till färsk dill, lägger vi även på hackad dill. Placera fisken i en lämplig alumiumform
Rökningen
Fyll på med kol och tänd grillen. När man får i gång glöden, lägg ut träbitarna på kolbädden. Sätt i deflektorplattorna och grillgaller. Låt temperaturen i grillen komma upp till 60 grader. Lägg därefter aluminumformen med laxen på grillen. Sätt gärna i termometerprober dels i fisken, och dels på grillgallert.
Temperaturen i grillen ska hållas mellan 60 och 80 grader. Det betyder nästan stängda spjäll, både övre och nedre. Kommer man under korta perioder över 80 grader, så är det inte hela världen. Men kommer man över 100 grader, då är det inte rökning man håller på med. Utan det blir något annat. Håll även koll på röken, den ska var lätt och vitt, eller nästan osynlig. Blir röken svart blir det inte bra, de beror troligen dåligt eller blött rökträ. Ta då bort de dåliga chunksen och ersätt med torrt trä.
Fisken är färdig när kärntemperaturen är 53 grader. Därefter ska fisken vila några timmar i sval miljö, så att röksmaken sätter sig, innan servering. VI serverar gärna laxen med vår krämiga potatisgratäng och en liten sallad
Comments powered by CComment