En rätt som Bull skapade en påsk för många år sedan. Därav namnet. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, och en god sås gjord på spadet i lergrytan- Gärna lite gelé till. Receptet bör räcka till 4 personer.
Namnet till trots är det en rätt som kan tillagas och ätas året om. Själva anser vi att den passar bäst på på senhösten och vintern.
Recept
- En nötstek av fransyska på ungefär ett kilo
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 4 skivor bacon, eller ännu bättre stekfläsk
- 3 enbär
- 1 par kvistar färsk timjan. Kan ersättas med torkad.
- 1,5 dl rött vin
- 1 msk konc. kalvfond
- 1 msk japansk soja
- 2 chili av lite mildare sort
- Ett lagerblad
Sås
Desto mustigare sky man kan få från lergrytan desto enklare blir det att laga en god sås. För basen i såsen är spadet från lergrytan. I detta spad tillsätter man nedanstående, vilken kan varieras lite beroende på kvaliten på spadet:
- 1/2 msk kinesisk soja
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 2 dl vispgrädde
- 1 stänk tabasco
- Nymalen svartpeppar
- Maizena redning
Gör så här på ett ungefär
Bryn steken på alla sidor. Lägg ned steken i den väl fuktade lergrytan. Hacka löken grovt. Skala och slanta morötterna. Skala och skiva vitlöken. Skiva chilin. Dela baconskivorna i ca 4 cm bitar. Lägg lök, vitlök,lagerblad och morötter runt om steken. Lägg bacon ovan på steken. Toppa med timjankvistarna. Salta och peppra. Häll över vin, fond och soja. På med locket. Sätt in i ugnen på 210 grader, koktiden är ca 90 minuter. Men hellre lite för lång koktid än för kort. Köttet behöver tid för att bli mört men det blir knappast torrt med denna tillagningsmetod.
Så här görs såsen.
Hälls spadet från lergrytan i en kastrull. Tillsätt grädde, tomatpure, vinäger och soja. Kok ihop, en gräddsås behöver kokas i minst en kvart. Smaka av med tabasco, svartpeppar och kanske lite salt. Red av med maizena.
Under tiden såsen tillreds finns tid att koka potatis och förbereda serveringen.
Comments powered by CComment