En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.
Men ursprunget är äldre så, en kock med namnet William "Bill" King lär ha skapat rätten på 1890-talet. Vår tolkning av rätten är dock anpassad till 2020-talets smaksättning.
Råvarans kvalitet är grunden till en lyckad maträtt, därför vi köper hel majskyckling eller Bjärekyckling. Sen gör vi oftast två till tre olika rättter på en kyckling. Vid detta tillfälle så använde vi så grillade ben och vingar på kvällen efter inköpet, dagen därpå lagade vi denna gryta på resten av kycklingen. Man behöver ha lite tid på sig för vi lagar denna rätt från grunden.
Gör så här på ett ungefär
Börja med att koka kycklingen. Lägg ned fågeln i gryta, fyll på med vatten så det täcker kycklingen. Tillsätt salt, ett lagerblad och några korn kryddpeppar. Låt koka i cirka en timme.
Plocka därefter upp kycklingen. Nu ska buljongen reduceras tills cirka en halv liter vätska återstår. Det kommer att ta någon timme. När kyckling kommit ned till hanterbar temperatur ska köttet rensas från ben och skrov. Skär upp det stora köttbitarna i lagom stora bitar. Sedan är det dags att förbreda för grytan; löken ska hackas, vitlöken ska skivas, paprika ska strimlas med mera.
Sätt fram en gryta på spishällen. Fräs nu lök och vitlök mjuk i smör. Tillsätt sedan buljong och vin. Låt koka upp. Häll i övriga flytande ingredienser. Glöm inte japansk soja och fisksås, de ger det lilla extra på smaken. Unami kallas det.
Låt koka upp och låt sedan puttra i kanske 10 minuter. Sedan lägger man ned kyckling, grönsaker och svamp i grytan. Låt puttra i 10 minuter till. Smaka av. Red av med maizena.
Strimlad paprika i olika färger.
Kokt, rensat och uppskuret kycklingkött.
Svampen vi använde. Men testa gärna med Shitake eller ostronskivling. Om man är försiktig så är champinjon ett säkert men kanske lite tråkigt val.
Recept
- Kokt kyckling, här använde vi oss av bröst och skrov
- 2 dl kycklingbuljong. Buljongen som blir över kan med fördel frysas och användas senare till någon annan rätt.
- 1 dl vitt vin
- 1 dl creme fraiche
- 2 dl vispgrädde
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk dijon senap
- 1 msk japansk soja
- 1 msk fisksås
- några rejäla stänk Worcestershiresås
- chili
- svamp, vi använde cirka 2 dl torkad brunsopp.
- strimlade paprikor i olika färger. två stora eller flera små.
- en slantad morot.
- en bit purolök son slantas eller strimlas.
- smör
- salt och peppar
- kanske lite tabasco, om chilin visade sig var i mildaste laget.
- Maizena
Comments powered by CComment