En het och mustig variant av Biff Stroganoff. En rätt som passar utmärkt de dagar man känner för en gryta men saknar tid för ett långkok.
Rätten tillagar nämligen man på en timme, kanske ännu lite snabbare om man tar Bulls genväg med att använda lövbiff.
Detta är något helt annat än den Korv Stroganoff som serveras ganska frekvent på lunchrestaurangerna. Denna blir nämligen riktigt god. Det är en av de första rätterna vi pulicerade här på Bull och Bratt, och vi lagar den fortfarande flera gånger om året.
Recept
- cirka ½ kg nötkött av till exempel fransyska. Oftast gör Bull grytan på en paket av Lidls lövbiff
- 1 - 2 gula lökar
- 4-6 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 2 röda, färska chili. Ring of fire är en lämplig sort.
- 4 dl creme fraiche
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk oregano
- Smör för stekning
- 1 buljongtärning
- Salt och peppar
- Gärna några skivade champinoner, kanske 5-6st.
- 1 tsk dijonsenap, om Bull får bestämma
Beskrivning
Putsa fransyskan och skär upp den i lagom stora bitar, ca 1x1x3 cm. Hacka löken fint. Skär upp vitlök och chili i tunna skivor. Fräs löken mjuk och vitlök i en rejäl stekgryta. Låt sedan även tomatpuré och paprikapulver fräsa tillsammans med löken en liten stund, för då får man fram smaken lite bättre från dessa. Rör sedan ned paprika och chili. Låt fräsa en liten stund. Forsätt med svampen.
Sedan är det dags för köttet. Egentligen ska man bryna köttet i omgångar i en stekpanna, och tillsätt sedan köttbitarna i grytan. Men när det handlar om 500 - 600 gram strimlad lövbiff kan man höja temperaturen i grytan och fräsa köttet direkt där, då under ganska kraftig omrörning.
Häll i creme fraiche, oregano och buljongtärning. Dra över några varv på svartpepparkvarnen. Kok upp, låt det stå och små puttra i en halv timme. Smaka av med salt och peppar.
Populärt är att servera med ris. Men vi tycker det är godast att ha klyftpotatis till.
Rätten serverad år 2021.
Comments powered by CComment