Detta är en lite lyxig och läcker sås som passar bra till många matfiskar. Prova gärna att servera såsen till filéad fjällröding, det blir jättegott!
VI smaksätter såsen med dill, gräslök och forellrom. Och det ska vara forellrom. Stenbitsrom smakar inte lika gott och är dessutom färgad, den färgen kommer göra såsen rosa. Löjrom kan nog fungera men priset har stoppats oss från att testa, dessutom är rommen mindre vilket påverkar strukturen på såsen i fel rikting.
Om man har tillgång till färsk ramslök på våren, byt då gärna ut gräslök och dill mot hackad ramslök. Det blir då en härlig vårlig variant av denna sås.
Smörsåser har rykte om att skära sig lätt. Det behöver inte hända, se bara till att slå av värmen innan man vispar i smöret.
Recept
Mängden är bräknad för två personer.
- En liten schalottenlök
- Nymald vitpeppar
- 1 dl vitt torrt vin
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk vittvinsvinäger
- salt
- 75 gram smör
- dill
- gräslök
- 1 msk forellrom
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att se till att du har rena arbetsytor och verktyg. Plocka sedan fram alla ingredienser som behövs. På så sätt kan såsen tilllagas utan stress och frustration. Och då är förutsättningarna för ett bra resultat som bäst!
Finhacka schalottenlöken. Mal ned vittpeppar i en torr såskastrull. Sätt på värme, inte för hett utan typ medium. När pepparn börjar bli lätt rostad - det känns på doften, så tillsätt en klick smör och lägg i löken. Löen ska bli mjuk och glansig men ska inte brynas.
När löken är mjuk så tillsätts vin, vinäger och grädde. Nu ska detta kokas ihop till dessa att såsen börja tjockna. Den här såsen ska nämligen inte redas. Räkna med att såsen behöver kokas ihop i 15 - 20 minuter.
Under tiden såsen kokar finns det tid att hacka dill och gräslök. Samt tid att skära upp smöret i små tärningar.
När såsen har tjocknat lagom mycket är det dags att vispa ned smöret. Under detta moment och framöver får såsen absolut inte koka så stäng av värmen. Lägg sedan i smöret, en tärning åt gången. Vispa tills tärningen är smält och upplöst, innan nästa tärning läggs. Upprepa till dess att smöret är slut.
Därefter är det tid att smaksätta. Rör ned dill, gräslök och rom. Smaka av med flingsalt.
Sedan är såsen klar för servering.
Comments powered by CComment