Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt. Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.
Recept
2 st kycklingfiléer
2 dm chorizo
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1 grön chilipeppar
1 röd paprika
1 grön paprika
2 stjälkar blekselleri
1 burk krossade tomater
2 dl ris
4 dl hönsbuljong (från tärning)
1 tsk torkad timjan
1 tsk hackad ingefära
Persilja
Salt och svartpeppar
olivolja
Beskrivning
Hacka lök, selleri och paprika grovt. Skiva chili och vitlök i tunna skivor. Tärna kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar. Skiva korven i ca 5 mm tjocka skivor. Tag fram en stekgryta. Fräs grönsakerna i lite olja, utan att knappt brynas. Bryn kycklingen lite lätt, tillsammans med korven i en stekpanna under tiden. Sen är det bara börja röra ned det ena efter det andra i grytan med grönsakerna. Börja med köttet, häll därefter i tomater och kryddor. Låt vätskan reduceras under några minuter. Rör om under tiden. Häll i riset. Låt det fräsa lite lät under omröring. Häll över buljongen. Låt det hela puttra under lock till riset har absorberat det mesta av vätskan, ca 20 minuter. Där med vart det klart.
Ät och njut.
Comments powered by CComment