Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen.
Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.
Bull hade först lite betänkligheter när det gäller Liquid Smoke. Rök på flaska. Känns som att man fuskar, Men att få fram denna röksmak för egen hand hade både varit jobbigt och tidsödande. Förmodligen hade det även blivit dyrare. Men den rökiga smaken på den grilllade maten kommer fortfarande på ett mer äkta sätt, mämligen med att blötlagda träspån strös ut på kolbädden. Och detta kommer vi inte ändra på.
Det är många ingredienser som ska i. Men själva tillredningen är enkel.
Recept
Det här receptet ger en sats sås som räcker länge om man är två och använder den mest som glaze och hamburgerdressing. Skall man servera den som sås till grillbuffén räcker den till 4 - 5 personer.
2 vitlöksklyftor. Dessa finhackas eller pressas i.
2 dl ketchup
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 msk rårörsocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk japans soja
1 msk dijonsenap
1 msk riven färsk ingefära. En tumnagelstor bit av ingefäran blir lagom.
1 tsk Liquid smoke
1 röd piri-piri eller annan liknade chili
flingsalt
svartpeppar
Gör så här, på ett ungefär
Skala vitlöken, den ska sedan antingen finhackas eller pressas i en vitlökspress. Riv ingefäran. Skiva chilin i tunna skivor. Ta fram en liten kastrull, häll ned alla ingredienser i denna utom salt och peppar. Koka upp under omrörning. Låt sedan såsen sjuda i en halv timme. Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen svalna något före servering.
Såsen håller sig några veckor om den förvaras i kylskåp och i sluten förpackning.
Comments powered by CComment