En god gryträtt som är inspirerad av OssoBuco.
Det började med att Bull hittade fina skivor av nötlägg i köttdisken på Lidl. Tanken var då att göra en OssoBuco förvisso då på nötlägg och inte på kalvlägg. Sen fick vi tänja än mer på receptet då vi inte hade alla ingredienser i kylskåpen som ska ingå i en OssoBuco.
Nu är detta en maträtt som tar tid att laga. Ett långkok, helt enkelt. Passar bra att laga på en ledig dag då vädret är så dåligt att man vill stanna inomhus.
Recept
Mängden blir lagom för två personer
- 2 skivor nötlägg med ben, cirka 700 gram
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 chili
- 500 gram tomater, färska, frysta eller konserverade.
- 2 dl vitt torrt vin
- 2 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1 morot
- 1 dl gröna oliver
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk japansk soja, t.ex. Kikkoman
- En kvist rosmarin
- Ett lagerblad
- Salt och svartpeppar
- Maizena redning
- Olivolja
Gör så här, på ett ungefär.
Börja med att hacka och skiva. Löken ska skalas och hackas. Moroten ska tärnas. Vitlök, chili och oliver ska skivas. Snitta kanterna på nötläggen. Salta och peppra köttet.
Därefter ska lök och vitlök fräsas mjuka, utan att brynas i olivolja. När löken börjar mjukna, rör ned morot och chili. Låt fräsa tillsammans en stund. Häll därefter över vin, vatten, vinäger och tillsätt buljongtärningen. Tillsätt tomater, lagerblad och rosmarin. Låt det hela koka upp.
Under tiden ska köttskivorna brynas i en separat stekpana. När köttet har fått en fin yta läggs det över i grytan. Och i med oliverna!
Nu ska det hela puttra på tills köttet nästa faller isär. Räkna med att det kan ta tre timmar. Om man använder tryckkokare reduceras tiden med drygt en timme och då ska man även minska mängden vatten i receptet.
När köttet är klart så reder man av grytan med Maizena och smakar av med salt och svartpeppar. Servera gärna kokt, mjölig potatis till då sådan potatis är bra att få upp såsen med.
Comments powered by CComment