Soppa Vichyssoise serverad med gräslök och knaperstekt bacon
Soppa Vichyssoise serverad med gräslök och knaperstekt bacon

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

Recept

Receptet räcker till en förrätt åt ca 4 personer. Eller som huvudrätt åt 2 - 3 personer.

  • 2 purjolökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • grovmalen vittpeppar
  • 300 gr potatis
  • 1/2 liter hönsbuljong. Har man ingen buljong tar man vatten och två hönsbuljongtärningar
  • Eventuellt lite salt och svartpeppar
  • 1 lagerblad, om man inte hade i det redan när man kokte buljongen.
  • Ett par kvistar färsk timjan
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 - 1 dl torrt vitt vin. Har man inget vin, prova med att tillsätta några teskedar vitvinsvinäger. Det behövs nämligen lite syra i smakbilden.
  • Några stänk tabasco
  • Cirka 25 gr smör att fräsa löken i.

Tärnad bacon, och hackad gräslök vid servering

Beskrivning

>Skölj bort jord och sand från purjolöken. Skär purjolöken i tunna skivor, skala och tärna potatisen. Skala och skiva vitlöken. Mal ned vitpeppar i torr tjockbottnad kastrull.Sätt på lite värme och låt pepparn rostas lite lätt. Tillsätt sedan smöret. Fräs purjolök och vitlök några minuter utan att de tar färg. Häll därefter på buljong och därefter potatis. Tillsätt den repade timjanen. Låt koka tills dess att potatisen mosar sig. Mixa därefter soppan i en matberedare. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka upp. I med vin och tabasco. Soppan bör sjuda i minst fem minuter efter grädden har tillsats. Smaka av!

Tärna baconen, och knaperstek dessa. Hacka gräslöken, eller det gröna på purjolöken.

Servera i soppskålar eller djupa tallrikar, strö över lite av bacon och gräslök.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka