En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.
Recept
Receptet räcker till en förrätt åt ca 4 personer. Eller som huvudrätt åt 2 - 3 personer.
- 2 purjolökar
- 2 vitlöksklyftor
- grovmalen vittpeppar
- 300 gr potatis
- 1/2 liter hönsbuljong. Har man ingen buljong tar man vatten och två hönsbuljongtärningar
- Eventuellt lite salt och svartpeppar
- 1 lagerblad, om man inte hade i det redan när man kokte buljongen.
- Ett par kvistar färsk timjan
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 - 1 dl torrt vitt vin. Har man inget vin, prova med att tillsätta några teskedar vitvinsvinäger. Det behövs nämligen lite syra i smakbilden.
- Några stänk tabasco
- Cirka 25 gr smör att fräsa löken i.
Tärnad bacon, och hackad gräslök vid servering
Beskrivning
>Skölj bort jord och sand från purjolöken. Skär purjolöken i tunna skivor, skala och tärna potatisen. Skala och skiva vitlöken. Mal ned vitpeppar i torr tjockbottnad kastrull.Sätt på lite värme och låt pepparn rostas lite lätt. Tillsätt sedan smöret. Fräs purjolök och vitlök några minuter utan att de tar färg. Häll därefter på buljong och därefter potatis. Tillsätt den repade timjanen. Låt koka tills dess att potatisen mosar sig. Mixa därefter soppan i en matberedare. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka upp. I med vin och tabasco. Soppan bör sjuda i minst fem minuter efter grädden har tillsats. Smaka av!
Tärna baconen, och knaperstek dessa. Hacka gräslöken, eller det gröna på purjolöken.
Servera i soppskålar eller djupa tallrikar, strö över lite av bacon och gräslök.
Comments powered by CComment