Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.
Har man nu ingen möjlighet att bege sig ut i svampskogen, så går det att köpa trattkantareller i välsorterade livsmedelsbutiker.
Recept
Detta recept räcker till 4 - 5 personer, om soppan serveras som förrätt.
- 2 dl torkade trattkantareller
- 2 dl vatten
- 1 dl finhackad morot
- ½ finhackad gul lök
- 1 tsk timjan
- 2 msk sherry
- 4 dl grönsaksbuljong. Numera ersätter vi oftast denna med 2 msk kantarellfond och vatten.
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk smör
- Maizena
Beskrivning
Smula och blötlägg den torkade svampen. Den bör ligga i vattnet cirka en kvart. Under tiden förbereder man sig genom att hacka lök och morot.
Fräs den hackade löken och moroten i smör utan att den tar färg. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt sherry, tomatpuré och timjan. Lägg i svampen med blötläggningsvatten.
Rör därefter ned grädde och cremé fraiche. Låt det småkoka i minst 15 minuter. När man har grädde i soppa eller sås, så ska man låta det koka en bra stund för att få fram de fina smakerna. Den råa gräddsmaken försvinner nämligen då.
Därefter reder man av med maizena. Det tar ett tag innan maizenans redningseffekt verkar fullt ut, så ta det lugnt. Det är lätt att överdosera om man har för bråttom. Låt det därför koka en stund innan mer maizena tillsättes.
Soppan ska serveras varm. Strö gärna över lite smörgåskrasse vid servering.
Comments powered by CComment