I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden. Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.
Kålhuvuden var av god kvalite, men ack så små. Detta berodde på det torra vädert i våras och sommras, i jord som inte var bra på att hålla fukten, eller på att vi förmodligen vattnade för lite. Kort sagt, kålen borde fått mer vatten för bättre tillväxt. Men nog om detta då detta inte har med receptet att göra. Ett kilo rödkål går det åt, om det nu är halvt lite större eller våra två små är det samma.
Sådana här recept brukar sägas komma från mormor eller farmor. Men detta recept är resultatet av några års provlagningar och tillhörande lite googlande. Så förmodligen har vi indirekt fått lite hjälp från någons mormor eller farmor, men inte från våra egna mors- eller farsföräldrar.
Vi bryr oss inte om att konservera kålen, utan vi fryser istället in den i portionsförpackingar. Det blir bättre och enklare så, enligt vår mening.
Recept
1 kilo rödkål, skäres i små bitar.
300 - 400 g äpple, skalas bitas
1,5 dl svartvinbärsgele
0,8 dl rödvinsvinäger
2 msk 24% ättika
2 tsk salt
Gör så här, på ett ungefär
Tag bort eventuella skadade blad och bladkanter från kålen. Skär bort stocken på kålhuvudet. Endast bladen ska användas. Strimmla och skär ned kålen i små bitar. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.
Lägg ned samtliga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt det sjuda långsamt under lock i 45 minuter. Tag sedan av locket och låt det koka ihop. Detta tar cirka två timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer gelé eller vinäger.
Comments powered by CComment