Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker. Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.
Recept
Ungefär 10 st jalapenos vilket motsvarar ca 200 gr. Storleken varierar beroende på sort och tid på säsongen. Vi använder jodfritt salt, då jod kan lätt ge en metalisk bismak i inläggningar och dessutom ge missfärgning. Saltet ska vara koksalt (NaCl), det får inte ersättas av annat salt.
Saltlag för en natt:
Det ska vara en mättad saltlösning, så snåla inte på saltet!
3 dl vatten
1 dl salt utan jod
Lag för inläggning:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 tsk salt utan jod
Gör så här, på ett ungefär
En god hygien under hela processen är av största vikt vid alla inläggningar.
Skölj av frukterna. Blanda ihop saltlagen i en bunke, saltet kommer inte att lösa sig (mättad saltlag). Lägg ned jalapenon i lagen och låt stå över natten, gärna ett dygn. Lägg över en tallrik som lock för att hålla frukterna under vätskeytan hela tiden.
Blanda därefter ihop lagen för inläggningen i en annan skål.
Leta upp en en fin glasburk som rymmer cirka 3 dl. Efter diskning, decinficera burken genom att sätta in den i ugn på 125 grader i femton minuter.
Ta ut burken ur ugnen, och låt denna svalna. Plocka upp jalapenosen ur saltlaken. Skiva dessa i 3 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dessa i burken, häll över inlägningslagen. Förslut därefter burken. Sätt gärna på en snygg ettiket på burken, det goda innehållet förtjänar ett snyggt yttre.
Förvara burken svalt, vi förvarar vår i kylskåp. När jalapenosen gått från klar mörk grön till något mildare grön är de klara att servera. Jalapenosen blir goda på pizzan, till hamburgaren och perfekt till en taco dinner. De kan även piffa upp ett stort antal andra rätter, jalapeno är nämligen gott.
Comments powered by CComment