En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.
Till skillnad från de flesta andra potatissallader så serveras denna ljummen och tillagas helst på mjölig vinterpotatis. Den passar utmärkt att servera till vårens första grillade kött, riktigt gott till spareribs
.
Recept
Mängden här är beräknad för två personer
- 4 normalstora potatisar, gärna King Edward
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lagerblad
- 1 - 2 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 1 kycklingbuljongtärning
- timjan
- vitpeppar
- en liten klick dijonsenap
- smör
Gör så här, på ett ungefär
Skala och hacka lök ganska grovt. Skala och skiva vitlöken tunt. Skala och tärna potatisen.
Börja nu med att fräsa lök och vitlök i smöret. Löken ska bli mjuk men inte brynas. Mal ned vitpeppar i smöret så denna får fräsa med så kommer vitpepparsmaken att utvecklas fint.
När löken är mjuk håll på dijonsenap, vin och vatten. Tillsätt buljongträningen och lagerblad. Låt koka upp. Därefter i med potatisen och strö över lite repad timjan.
Dra ned på värmen, nu ska det bara sjuda. Rör om lite då och då men inte för mycket. För detta steg behöver rätten 10 - 15 minuter.
När potatisen är mjuk är det klart. Då har även spadet tjocknat och blivit simmigt. Låt nu salladen vila lite innan servering, den ska serveras ljummen men inte varm. Avlägsna lagerbladet innan servering.
Comments powered by CComment