Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.
Det är en potatisrätt som kräver lite tid och kärlek för att göra. Men man blir smakmässigt väl belönad för sina instatser i köket. Det blir en kraftigt mättande mat då man tillsätter rikligt med ost. smör och ägg därför räcker det med två potatisar per person. En duchessepotatismos ska inte innehålla mjölk eller grädde.
En god måltid skapade vi då dessa potatis serverades med helstekt vildsvinsfilé, grönkålschips och en portvinssky. En riktig höjdare!
Recept
Detta tycker vi blir lagom för två personer
- 4 - 5 mjöliga normalstora potatisar, gärna King Edward.
- 1 dl riven västerbottenost.
- 50 gram Gorgonzola, helst av typen Dolce.
- 50 gram smör.
- 2 äggulor
- salt
- nymalen svartpeppar.
- nyriven muskotnöt.
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att skala och koka potatisen. När potisen är kokt, så ska den pressas med en potatispress ned i en kastrull. Att stompa potatisen som när man gör en mos blir inte tillräckligt fint och jämt, därför pressar vi.
Därefter rör vi ned ostarna och smöret i den pressade potatisen. Rör om under lätt värme så att ost och smör smälter och man får en ganska homogen smet. Med lätt värme menas att ost och smör ska smälta med det ska inte koka och absolut inte brynas. Därefter rör man ned äggulorna.
Nu är smeten förhoppningsvis lagom tjock för att kunna spritas. Är den för kraftig får man röra ned lite mer smör.
Smaka av med svartpeppar och muskot. Oftast får man tillräcklig sälta från ost och smör. Om inte så får man tillsättta lite salt.
Sätt nu ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Tag fram en spritspåse med en grov tyll. Vi har en 20 mm stjärntyll. Spritspåsen är tråkig att diska, så vi använder engångspåsar. Spritsa ut snygga toppar av mosen på en bakplåt försedd men bakplåtspapper. Duchessepotatisen ska sedan bakas i cirka 20 minuter, de är klara när de fått en fin färg.
Comments powered by CComment