Denna rätt har vi presenterat i lite olika skepnader under årens lopp. Men det är kul man kan utveckla sina recept. Karrén smaksätts med vitlök och örtkryddor. Nu tycker Bull att det hade blivit ännu bättre men en lammstek, men det är inte så populärt hos Bratt. Hur som helst, det blir en riktig god stek, och enkelt att tillaga då allt görs i ugn. En tzatziki passar bra till.
Recept
Steken
1,5 kg benfri karré
3 vilöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
Salt och svartpeppar
Grönsaks och rotfruktsbädd
2 st potatis
10 cm zuchini
1 gul lök
2 st morötter
1 röd paprika
1 chilli
4 vilöksklyftor
flingsalt
smör
Övrigt
Körsbärstomater på kvist.
Gör så här, på ett ungefär.
Börja med att krydda karrén. Gör en kryddblanding, en så kallad rubb, bestående av torkad oregan, timjan, paprikapulver, salt och peppar. Skala och klyv några vilöksklyftor.
Späcka steken med vilöksklyftorna. Rulla sedan steken i rubben, tryck till så att så mycket som möjlig sätter sig i steken. Sätt nu på ugnen, 100 grader.
Nu ska karrén förbakas, detta för att få mört och saftigt kött. Så svep in köttet i aluminiumfolie och sätt in i ugnen. Låt stå på 100 grader och 1 1/2 timme. Så nu är det gott om tid att ta tag i grönsakerna. Men utnyttja väntetiden till att röra ihop en tzatziki.
Här visas lite av de grönskaer vi valde för dagen. Dessa kan givetvis varieras lite beroende på smak, tillgång och sässong
Så här kan grönsaksbädden se ut. Strö över lite flingsalt och några klickar smör. När karrén är klar med förbakningen höj ungstemperaturen till 200 grader. Ta bort foliet från köttet.
Lägg steken på grönskaskbädden. Låt stå tills köttemparaturen har nått 67 grader. 5 - 10 minuter innan köttet är klart lägg på några kvistar körsbärstomater.
Låt gärna köttet vila några minuter innan den skärs upp.
Blir det kött över är det snarast positivt. Det smakar nämligen utmärkt som kallskuret.
Comments powered by CComment