När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

 Så nu har Bull's variant av Quiche Lorraine åter blivit populärt på menyn hos Bull och Bratt. Kännetecknet för Bulls variant är att purjolök kompletterar den rökta skinkan i fyllningen. 

Receptet på pajskalet hittade vi i Birgitta Höglunds kokbok "Långkok för LCHF och Paleo".  Vi har inte ändrat nämnvärt på detta. Pajskalet kommer inte att smaka mandelmussla, vilket Bull var först lite orolig för.

 Recept

Pajskal

  • 50 gram smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmjöl, fiberhusk, och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och rör ned dessa i mjölblandningen. Rör till det har blivit en enhetlig massa. Knäck ägget och blanda ihop med degmassan.

Nu är detta inte någon smidig vetedeg, utan en ganska kladdig historia. Så glöm kavlingen, utan häll över degen i en smord pajform med hjälp av en sked eller dylikt. Lägg därefter en plasfilm över formen. Använd fingrarna för att pressa ut degen över formen och upp mot kanten för att få ett jämt och fint pajskal.

Låt sedan degen vila och stelna i kylskåpet cirka 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda i 5-10 minuter i ugn på 175 grader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild 1: Förgräddat pajskal

Fyllning

  • 150 gr rökt skinka
  • 150 gr rökt sidfläsk
  • 1 liten purjolök

 

Tärna skinka och fläsk i 5x5 mm stora tärningar.

Skiva purjolöken i 5 mm breda ringar. Se till att ingen jord eller grus följer med. Blanda ihop med köttet och strö ut i det förgräddade pajskalet.

 

 

Bild 2: Pajskal med fyllning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven mild grevé 
  • Nymalen svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
  • 1/2 tsk salt

Vispa ihop ägg, creme fraiche och vispgrädde. Rör ned osten. Krydda. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 30-35 minuter på 150 grader i varmluftsläge. (Utan varmluft 175 grader, ca 40 minuter). Täck över pajkanterna med remsor av aluminiumfolie, under gräddningen.

 

Bild 3: Pajen är serverad.

Servera med en fräsch sallad till. Ett glas rött vin passar fint till.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka