En enkel liten rätt som är lämplig till lunch, eller kanske till frukost en morgon man vaknar hungrig men inte känner för ägg och bacon.
Recept
Receptet är avsett för en portionsomelett.
2 ägg.
1 msk vatten.
1 skiva seranoskinka eller liknande luftorkad skinka. På spanska blir det serano, italienska varianten är prosicuto.
Några skivor grevéost eller ementaler som skärs i bitar. Osten ska inte vara för hårt lagrad.
Smör för steking.
Jag har inte glömt saltet. Att ha salt, och framför allt jodsalt, i äggsmeten är inget bra, det blir lätt en grådaskig omelett i stället för en vackert gul. Man får en viss sälta från fyllningen, och vill man ha mer sälta så salta den färdiga rätten vid matbordet.
Gör så har, på ett ungefär
Skär ost och skinka i mindre bitar. Knäck äggen i en bunke, tillsätt en matsked vatten. Vispa ihop ägg och vatten. Smält en klick smör i en stekpanna. Håll en ganska låg stektemperatur. Häll därefter äggröran i pannan.
Arbeta in äggstanningen mot mitten av pannan, så att man får lite textur på omeletten och att den fortfarande rinnande delen av smeten rinner ned mot botten. När omeletten börjar stelna i botten men är fortfarande lös ovanpå, då är det tid att strö över osten och skinkan. När omeletten har stelnat i botten, tar några minuter, vik ihop den. Vänd sedan, så den även blir stekt på denna sida. Låt steka några minuter, men inte för länge. Osten ska hinna smälta, men omeletten ska vara krämig. Torra, överstekta omeletter gör ingen glad.
Klart att servera!
Comments powered by CComment