En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!
Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.
På bilden har vi kört med budgetvarianten, löjromen har ersatts av stenbitsrom. Inte alls lika gott, men tillgängligheten är högre och priset betydligt lägre.
Som synes har vi ersatt brödskivan med en halv advokado, lite hackad rödlök och en citronskiva. Sedan serverar vi enligt bilden. I orginalet läggs ju räkorna på brödet, och romen ovanpå räkorna, men det fungerar inte så bra här.
Recept
För två personer
2 hg färska räkor
2 msk majonäs
2 msk rom, helst löjrom
1 advokado
1 msk hackad rödlök
2 skivor citron
Dill för dekoration
Beskrivning
Börja med att skala räkorna. Rör sedan ned dem i majonäsen, tillsätt kanske lite hackad rödlök och lite finhackad dill. Om man vill göra det extra bra, rör ihop majonäsen själv. Det blir bäst om majonäsen har tydlig syra, och är ganska fast i konsistensen.
Välj en mogen advokado. Dela och ta ur kärnan. Lägg lite hackad rödlök i urgröpningen efter kärnan.
Lägg upp på tallrik enligt bilden. Servera. Ett svalt, torrt vitt vin passar bra till. Ät och njut.
Comments powered by CComment