Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.
Att göra kroppkakorna glutenfria är enkelt. Ersätt vetemjölet med potatismjöl. Det är allt. Inga andra tillsattser behövs.
För den goda smakens skull tillsätter vi lite brynt smör i smeten. Brynt smör är en ofta förbisedd smakhöjare, passar på många ställen. Vidare har vi bytt ut rimmat fläsk mot rökt sådant i fyllningen. Kryddpepparn är borta, istället maler vi ned rikligt med svartpeppar.
Detta är våra förändringar. Övrig tillredning följer ganska väl tradition och gängse normer. Nu till vårt recept.
Recept
Detta blir rikligt till två personer, brukar bli över till lunch för en.
Till smeten, eller den bör nog kallas degen.
- 500 gram mjölig potatis
- 1 dl potatismjöl
- 2 st äggulor
- 50 gram smör
- 1 tsk salt
Till fyllningen
- 1 gul lök
- 150 gram rökt sidfläsk
- Svartpeppar från kvarn
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att skala och koka potatisen. Den kokta potatisen ska sedan pressas (eller stötas, eller finfördelas på annat sätt). Enklast och för bästa resultat är det att använda en potatispress. Bryn nu smöret. Därefter blandas pressad potatis, potatismjöl, äggulor, salt och brynt smör ihop till en slät och smidig deg. Ställ den åt sidan, för nu ska fyllningen göras.
Hacka löken ganska fint. Skär upp fläsket i halvcentimeter stora tärningar. Bryn fläsk och lök under omrörning i lite smör. Kör över med några varv med svartpepparkvarnen. Därmed är fyllningen klar.
Koka därefter upp saltat vatten i en lite större kastrull. I denna ska kroppkakorna kokas.
Forma nu degen till en rulle. Skiva upp denna rulle i 2,5 centimeter breda skivor. Tryck till en fördjupning i vardera skiva. Lägg fyllning i fördjupningen. Vik ihop och forma till en boll. Upprepa!
Därefter är det dags att koka kroppkakorna. Eller snarare sjuda. Lägg i några stycken åt gången i kastrullen. De är färdig lagade när de flyter upp till ytan, det tar fem till sex, kanske sju minuter. Plocka upp dem då med en hålslev. Fortsätt så, tills alla kroppkakorna är kokta.
Servera dem med lingon, brynt smör och gärna lite stekt fläsk. Blir det över några kroppkakor så blir dessa goda dagen efter om de steks upp i smör.
Comments powered by CComment