Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Att göra kroppkakorna glutenfria är enkelt. Ersätt vetemjölet med potatismjöl. Det är allt. Inga andra tillsattser behövs. 

För den goda smakens skull tillsätter vi lite brynt smör i smeten. Brynt smör är en ofta förbisedd smakhöjare, passar på många ställen. Vidare har vi bytt ut rimmat fläsk mot rökt sådant i fyllningen. Kryddpepparn är borta, istället maler vi ned rikligt med svartpeppar.

Detta är våra förändringar. Övrig tillredning följer ganska väl tradition och gängse normer. Nu till vårt recept.

kroppkakor med brynt smör och lingom

Kroppkakorna serverade med brynt smör och rårörda lingon.

Recept

Detta blir rikligt till två personer, brukar bli över till lunch för en.

Till smeten, eller den bör nog kallas degen.

  • 500 gram mjölig potatis
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 st äggulor
  • 50 gram smör
  • 1 tsk salt

Till fyllningen

  • 1 gul lök
  • 150 gram rökt sidfläsk
  • Svartpeppar från kvarn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. Den kokta potatisen ska sedan pressas (eller stötas, eller finfördelas på annat sätt). Enklast och för bästa resultat är det att använda en potatispress. Bryn nu smöret. Därefter blandas pressad potatis, potatismjöl, äggulor, salt och brynt smör ihop till en slät och smidig deg. Ställ den åt sidan, för nu ska fyllningen göras.

Hacka löken ganska fint. Skär upp fläsket i halvcentimeter stora tärningar. Bryn fläsk och lök under omrörning i lite smör. Kör över med några varv med svartpepparkvarnen. Därmed är fyllningen klar.

Koka därefter upp saltat vatten i en lite större kastrull. I denna ska kroppkakorna kokas.

Forma nu degen till en rulle. Skiva upp denna rulle i 2,5 centimeter breda skivor. Tryck till en fördjupning i vardera skiva. Lägg fyllning i fördjupningen. Vik ihop och forma till en boll. Upprepa!

Fyllning läggs i kroppkakor

Kroppkakorna förses med fyllningen.

Därefter är det dags att koka kroppkakorna. Eller snarare sjuda. Lägg i några stycken åt gången i kastrullen. De är färdig lagade när de flyter upp till ytan, det tar fem till sex, kanske sju minuter. Plocka upp dem då med en hålslev. Fortsätt så, tills alla kroppkakorna är kokta.

Servera dem med lingon, brynt smör och gärna lite stekt fläsk. Blir det över några kroppkakor så blir dessa goda dagen efter om de steks upp i smör.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka