Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!
Styckbiten heter faktiskt ofta dansk fläskstek i butiken, men det är benfri kotlettrad med svål. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer. Då vi ofta lagar rätten till endast två personer, så delar vi steken på mitten. En delen tillagas, medan den andra fryses in.
Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:
-
Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.
-
Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.
-
Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.
-
Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen.
Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader, om dessutom hela svålen är krispig. Om det kvarstår mjuka områden på svålen, låt steken stå kvar några minuter till. Det blir ingen dansk fläskestek om inte svålen är bra. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.
Sås
Tag en kastrull, tillsätt:
-
1.5 dl vatten,
-
1 msk Bongs fond,
-
1 msk kinesisk soja,
-
2 msk madeira,
-
1 msk tomatpuré,
-
Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett par stänk tabasco
Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, låt sjuda minst en kvart till. Red av med maizena, så såsen blir lite för tjock. Den ska nämligen späs med sky från steken. Skyn är fet, så det blir en kraftig men god sås.
Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.
Comments powered by CComment