Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!
Fiskarna vittjar näten ute på Ringsjön förmiddagen och kommer in med fångsten till lunch. Fisken är precis filéad när Bull anländer till fiskbutiken några timmar innan det är dags att laga kvällsmat. Mycket färskare fisk än så här kan det knappast bli. Och fisk ska tillagas färsk!
Gös är en utomordentligt god matfisk. Problemet för många är, precis som på aborre, de små benen. Med detta löser man genom att "byxa" filén, man skär filén längs där det stora benet suttit och tar bort cirka en centimeter kött där. Det är i det köttet de små benen kan sitta kvar. Eftersom man inte har problem med små ben närmast stjärtfenan beöver man inte dela filén där och då kommer den renskurna filskbiten se ut lite grann som en byxa, därav utrycket.
Recept
Lagom för två vuxna.
- En gösfilé, cirka 400 gram
- 2 färska rödbetor
- 1 msk kapris
- 150 gram smör
- Fäsk persilja
- Flingsalt
- Vitpeppar, nymalen
Gör så här, på ett ungefär
Det som tar längst tid är att koka rödbetorna så börja med dessa. För att bibehålla smak och arom till fullo putsa inte bort rot och behåll ett par centimeter av blasten tills betorna är kokta. Kokt potatis passar bra till, det lämpligt att skala och börja koka dessa när rödbetorna kommit i kokning.
Sen kan vi börja med det roliga! Byxa fisken. Dela den i lagom stora bitar. Vad som är lagom kan man se på bilderna. Salta och peppra fisken. Låt fisken vila tills det är dags att steka den.
Bryn drygt 100 gram av smöret. Ta det försiktigt med värmen, smöret ska brynas men absolut inte brännas. Rör om lite i smöret under bryningen så det blir jämt brynt.
När rödbetorna är kokta ska dessa skalas. Skalet kan lätt tryckas av med fingrarna om betorna är färdigkokta. Därefter tärnas betorna i centimeter stora kuber.
Fiskbitarna steks i smör på medelhög värme. Det behövs en par minuter på var sida. Är man osäker på när de är klara så mät innertemperaturen! 52 - 53 grader blir bra.
Sedan återstår servering. Lägg fisken på ett fat eller direkt på tallrik. Strö över rödbetor och kapris. Därefter tillsättes en del av det brynta smöret. Slutligen toppa med persilja.
Restrerande brynt smör serveras i en skål sidan om. Potatisen serveras toppad med persilja och flingsalt. Smaklig måltid!
Comments powered by CComment