Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.
Recept
Recept för två personer
450-500 gram laxsida, med skinn
Lite flingsalt
Olja för pensling
Fyllning
100 gram gorgonzola
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
Trattkantarellsås
En näve torkade trattkantareller som får ligga i blöt i lite vatten.
½ dl vatten
½ hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
½ gul lök finhackad
½ msk soja
svartpeppar
maizenamjöl
1 tsk smör
Beskrivning
Trattkantarellsås
Stek den finhackade löken glansig i lite smör. Peppra med nymalen svartpeppar.
Tillsätt trattisarna plus blötläggningsvattnet och låter det puttra samman.
Smula över buljongtärningen. Tillsätt sojan. Låt puttra. Späd ev. med lite vatten.
Tillsätt grädden.
Red av med maizenamjöl. Låt sjuda några minuter.
Laxen
Dela laxen i 2 portionsbitar. Lägg bitarna på en skärbräda med skinsidan nedåt. Skär ett snitt i varje bit, så det bildas en ficka att lägga fyllningen i. Placera laxbitarna i en smord ungsfast form. Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa osten och blanda ned de hackade örtkryddorna i oströran. Fyll fickorna på laxbitarna med oströran. Pensla laxbitarna med lite olivoja, och strö över lite flingsalt.
Sätt in i mitten av ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjock laxen. För en tjocklek på 3 cm , räkna med 10 minuter.
Servera med kokt potatis, en citronklyfta, och kanske några tomatklyftor.
Comments powered by CComment