Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.
Detta är vår personliga tolkning av Sallad Nicoise men den här rätten förekommer i många varianter sedan tidigare. När vi gör denna rätt börjar vi med att tända grillen dätför att tonfisken ska halstras på ett riktigt hett galler. Efter tänt grillen går vi ut till våra odlingar för att skörda lämpliga grönsaker.
Recept
Detta är för 2 personer, men det är enkelt att skala både upp och ned.
- 2 tonfiskkotletter
- 4 st färskpotatis
- 2 färska rödbetor
- 1 rödlök
- Valfri sort av sallad och/eller rucola. Var återhållsam med mängden.
- En näve gröna bönor
- Kalamataoliver. Visserligen grekiskt och inte sydfranskt med passar in fint.
- Kapris, gärna stora
- Tomater, vi blandade olika sorters körsbärstomater.
- Två ägg som kokas så att man får en krämig gul och fast vita.
Dressing
Dressingen är en vinägrett som smaksätts med dijonsenap och vitlök.
- 1 dl olivolja
- 1/2 dl vittvinsvinäger
- 3 pressade klyfor vitlök
- 1 tsk dijonsenap
- Svartpeppar
- Flingsalt
Gör så här, på ett ungefär
Tänd grillen, den ska komma upp i en hög temperatur. Har man en gjutgärnsgaller till grillen ska det användas. Tag ut tonfisken från kylen, den får gärna vara rumstemperad vid tillagning. Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Ställ sedan den åt sidan, grillningen är ett av de sista momenteten. Därefter är det dags att koka potatis, ägg och rödbetor, dessa vill vi ha ljumma men inte heta när vill lägger upp dem. Kok bönorna lite lätt. Skala och skiva upp lök. Dela tommaterna i halvor eller klyftor beroende på storlek.
Plocka ut det finaste fatet ur gömmorna för denna sallad bör läggas upp snyggt!
Vid uppläggning börjar vi med en botten av lite sallad, rucola. Gärna lite av varje, men ta inte för mycket. Därefter lägger vi på skivad potatis, skivad rödbeta, bönor, oliver, och klyftade tomater. Strö över den skivade rödlöken och lite kapris.
Blanda ihop dressingen. Skala och halvera äggen. Häll först vinägretten över salladen, placera sedan ut ägghalvorna.
Då är vi nästan framme. Nu ska tonfisken halstras. Det ska vara hett och det ska gå snabbt. Grillen bör ha en temperatur på 250 - 300 grader. 45 sekunder på vardera sida är lagom. Inte längre än så för överstekt tonfisk blir nämligen torr och det är inte alls gott. Skiva därefter upp tonfisken och lägg skivorna på salladen. Klart!
Comments powered by CComment