Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

 Bortsätt från marinaden är förfarandet det samma som för vår heta  jerk chicken vi presenterade tidigare i somras. Marinden är inspirerad av det sydeuropeska köket, man skulle även kunna kalla den provensalsk. Rätten är snabbt tillagad, men köttet ska ligga i sin marinad minst 8 timmar, gärna över natten. Så det krävs lite förberedelser.

Medelhavskyckling 3

Recept

Anpassad för 2 - 3 personer (någon brukar vara hungrig och äter två kycklingklubbor). Har man inte tillgång till färska örtkryddor, kan man byta ut dessa till torkade sådana 

1 paket färska kycklingklubbor, innehåller i regel 4 st

Marinad

 2 kvistar oregano

2 kvistar dragon

5 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

1 chili, vi använder Cayenne Long Slim, den är ganska het

1 tsk dijonsenap

1/2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vitt vin

1 tsk flingsalt

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att röra i hop marinaden. Kvistarna från örterna repas, och bladen hackas. Chili skivas i tunna skivor. Blanda i hop vin, olja, salt vinäger och senap i en bunke. Pressa ned viltöksklyftorna i denna. Häll i övriga ingredienser och rör ihop.

Skär ett runtgående snitt runt leden på kycklingklubborna. Skär även en par snitt i köttet på båda sidor om leden. På detta sätt blir värmefördelningen bättre under grillning, samt så träcker marinaden bättre in i köttet.

Ta nu fram en kraftig plastpåse, fryspåse, i storlek 3 liter. Varva kycklingklubbor och marinad ned i denna påse. Försegla påsen genom att knyta ihop den. Stoppa in påsen i kylen. Vänd påsen några gånger under marinering, så att allt blir jämt marinerat.

Medelhavskycklingen är marinerad och klar för grillen

Här är kycklingen färdigmarinerad, och klar för grillen.

Vi grillningen använder vi  klotgrill. Vi grillar under lock på indirekt värme, cirka 200 grader. Vi lägger en rejäl näve blötlagda rökspån på kolen, gärna spån från äppleträd. Grilltiden är cirka 30 minuter, men för bästa resultat använd en grilltermometer, köttet är färdigt vid 77 grader. Vår grilltermometer rekomenderar 83 grader för kyckling, men då blir det lite väl torrt.

Medelhavskyckling grillas

Grillning pågår

 

 

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka